Четвер, 25 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Гібрид змії з крокодилом – пилючний музейний кістяк виявився новим видом динозаврів

Важливо

Вчені склали опис нового виду прадавнього морського ящера –  серпентизухопса. Він схожий на гібрид змії з крокодилом. Цікаво, що скам’янілості великої морської рептилії пролежали у палеонтологічному музеї понад 20 років. Науковці зацікавились їм тільки зараз.

Про це повідомляє The Science Times. 

У 1995 році у Вайомінгу (США) палеонтологи виявили давню морську рептилію з надзвичайно довгою шиєю. Вчені датували останки мезозойським періодом. Тобто жив цей динозавр від 66 до 101 мільйонів років тому.

Його назвали Serpentissuchops pfisterae. Перше слово з латини перекладається як “істота зі зміїно-крокодиловою мордою”. А друге – прізвище жінки, яка передала останки тварини до музею – Анни Пфістер.

Наступні 27 років кістки динозавра припадали пилом у стінах Палеонтологічного музею Гленрока.

І тільки нещодавно науковці згадали про скелет мезозойського титану з довгою крокодилячою щелепою. І їх осяяло –  йдеться про унікальну знахідку і новий вид динозаврів. Раніше подібних до цієї істоти динозаврів ніде у світі не розкопували. Нову статтю з описом серпентизухопса опублікували в журналі iScience.

Довжина прадавньої істоти становила близько семи метрів. На думку вчених, задня кінцівка тварини формою нагадувала весло. Достовірно стверджувати це не можна, тому що кістки задніх лап динозавра не збереглися.

Грізний хижак праморів мав довгі зуби конічної форми — ними він захоплював дрібну здобич. А широкі та сильні шийні хребці дозволяли блискавично згинатися під час полювання, підстерігаючи жертву. Надзвичайно довга шия допомагала динозавру впевнено почуватися у воді – рухаючи їй у різні боки, гігант задавав напрямок своєму руху.

Серпентизухопс населяв океани пізнього Крейдового періоду. Тож він не міг бути пращуром пліозаврів, які на той час вже вимерли. Тому палеонтологи віднесли його до сімейства полікотилідів, до якого входили довгоморді короткошиї плезіозаври. А химерний зовнішній вигляд ящера з Вайомінга – комбінація успадкованої від предків крокодилячої голови і зміїної шиї, що розвинулась пізніше.

Як повідомляло раніше BitukMedia, археологи знайшли в африканській країні Зімбабве рештки динозавра, який жив 230 млн років тому. Він належить до виду Mbiresaurus raathi. Це поки найстаріший із відомих науці викопних ящерів із Африки.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі