П’ятниця, 29 Березня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Найстаріший динозавр Африки – виявили унікальні рештки

Важливо

Археологи знайшли в африканській країні Зімбабве рештки динозавра, який жив 230 млн років тому. Він належить до виду Mbiresaurus raathi. Це поки найстаріший із відомих науці викопних ящерів із Африки.

Про це повідомляє ВВС.

Mbiresaurus raathi був на зріст близько метра, бігав на двох ногах та мав зуби із зазубринами. Скелет знайшли дві назалежні експедиції у долині Замбезі – у 2017 та 2019 роках.

Динозавр жив у тріасовий період, коли ці ящери лише почали з’являтися. Їх рештки знаходять зазвичай у Південній Америці та Індії, у Зімбабве вони трапилися вперше.

Відкриття має пролити світло на еволюцію і міграцію ранніх динозаврів, які жили, коли континент був лише один.

«Відкриття свідчить, що динозаври не з’явилися в усьому світі одночасно та не керували світом із самого початку. Вони та тварини, з якими вони жили, схоже, були прив’язані до певного середовища існування на крайньому півдні – там, де сьогодні  Південна Америка, південна Африка та Індія», — каже  учасник експедиції, Крістофер Гріффін.

Палеонтолог Кейптаунського університету Анусуя Чинсамі-Туран відзначила, що дане відкриття важливе для еволюційної лінії завроподів, які включали диплодоків та бронтозаврів. Відкриття свідчить, що завроподи віддавали перевагу жаркому вологому клімату.

Поруч із розкопками проводиться розвідка родовищ природного газу. Науковці сподіваються, що працівники будуть обережними зі скелетами динозаврів, які виявлять. І якщо це станеться, повідомлять учених.

Як повідомляло раніше BitukMedia, y техаському державному парку «Долина динозаврів» через посуху зміліла річка. Науковці побачили на дні сліди, більшість із яких належать хижому акрокантозавру. Він жив близько 113 млн років тому.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі