Четвер, 25 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Усейн Болт серед роботів встановив світовий рекорд на 100-метрівці (відео)

Важливо

Двуногий дроїд Кессі – розробка Орегонського університету – потрапив до Книги рекордів Гіннеса зі своїм результатом у спринті на 100 метрів серед роботів. Його результат – 24,73 сек. Спортсмени-спринтери бігають швидше, але серед роботів у Кессі конкурентів нема.

Про це повідомляє New Atlas.

За задумом Кессі створювали для перевірки витривалості та надійності механізму. Авторам довелось попітніти, аби змусити штучний інтелект прискоритись. Для цього у робота одразу дві нейронні мережі.

Розробники вперше продемонстрували дроїда Кессі у 2017 році. Тоді йшлось про платформу для випробувань у галузі робототехніки. 

Новий Кессі не схожий на людину, на відміну від роботів від компаній Boston Dynamics або Mabel. Його коліна згинаються назад, щоб утримувати вертикальне положення. Тому він, швидше, нагадує страуса.

Рік тому Кессі вже вразив глядачів –  пробіг дистанцію у 5 км за 53 хвилини. Тоді стояло завдання навчити робота бігати, використовуючи механізм машинного навчання штучного інтелекту. Вчені переконалися в його надійності, але роботи-гуманоїди все одно були значно швидшими.

Перш ніж випустити Кессі на стометрівку, робота довелось вдосконалити. Передусім його ходу. Аби претендувати на світовий рекорд серед дроїдів, Кессі мав стартувати та фінішувати стоячи. І найголовніше – не впасти при перетині фінішу. Для цього Кессі й знадобились дві нейронні мережі: одна, щоб швидко бігти, друга – щоб стояти. І робот мав навчитися “невимушено” перемикатися між ними.

“Стартувати і зупинятись в положенні стоячи складніше, ніж просто бігти. Подібно до того, як злітати і приземлятись складніше, ніж просто літати літаком”, – пояснив професор штучного інтелекту Алан Ферн.

Через рік симуляційних тренувань Кессі зміг подолати 100-метрівку на стадіоні за 24,73 секунди. Це лише в 2,5 рази повільніше, ніж у найкращих спринтерів світу. Найкращий бігун світу серед людей Усейн Болт демонструє результат  9,58 секунди. Але для двуногого робота й його неповні 25 секунд – це рекорд. І тепер його занесуть до Книги рекордів Гіннеса. Вчені вже говорять про демонстрацію вражаючих навичок у робототехніці і відтепер прогрес лише прискорюватиметься.

Як повідомляло раніше BitukMedia, людиноподібний  робот- дайвер  OceanOneᵏ зі Стенфордського університету здійснив заплив у Середземному морі. Оператору OceanOneᵏ вдалося повзаємодіяти із затонулими уламками літака, підводним човном та навіть римським кораблем другого століття, звідки вдалося з його допомогою підняти вазу і олійну лампу.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі