Середа, 8 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Людиноподібний робот здійснив заплив до затонулого корабля (відео)

Важливо

Людиноподібний  робот- дайвер  OceanOneᵏ зі Стенфордського університету здійснив заплив у Середземному морі. Оператору OceanOneᵏ вдалося повзаємодіяти із затонулими уламками літака, підводним човном та навіть римським кораблем другого століття, звідки вдалося з його допомогою підняти вазу і олійну лампу.

Про це повідомили  на сайті  університету Stanford Robotics Lab.

«Це перший випадок, коли робот здатний зайти на таку глибину, взаємодіяти з навколишнім середовищем і дозволити людині-оператору відчути це середовище. Це була неймовірна подорож». », — сказав робототехнік Стенфордського університету Усама   Хатіб.

OceanOneᵏ — це (наполовину) людиноподібний робот, який має голову із стереоскопічним зором та дві кінцівки, що мають сенсорну систему зворотного зв’язку, тобто здатні передати оператору, що керує OceanOneᵏ, тактильні відчуття. Рух роботу забезпечує вісім всенаправлених двигунів, що розміщені у його задній частині.

«Коли ви  рухаєтеся дуже близько до цієї дивовижної структури, і коли доторкаєтеся до неї, відбувається щось неймовірне: ви справді це відчуваєте. Я ніколи в житті не відчував нічого подібного. Можу сказати, що я торкнувся Кріспі на 500 м. І я це зробив – я торкнувся цього, я відчув це», — додав Хатіб».

Зазначимо, що робот відвідав уламки літака P-38 часів Другої світової війни на глибині 40 метрів і затонуле пасажирське судно Francesco Crispi на глибині 507 метрів. Найбільша глибина, на яку вдалося зануритися OceanOneᵏ, склала 852 метри.

Нагадаємо, як раніше повідомляло BitukMedia на  півдні Англії вчені виявили у графстві Дорсет найстаріший затонулий корабель XIII століття — Mortar Wreck.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі