Субота, 4 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Історична знахідка: в Англії знайшли найстаріший затонулий корабель у світі (відео)

Важливо

На півдні Англії вчені виявили у графстві Дорсет найстаріший затонулий корабель XIII століття — Mortar Wreck.

Про це повідомив   Ancient Origins.

«Нам справді надзвичайно пощастило з кораблем, збудованим за часів правління короля Англії Генріха III. Адже вченим рідко вдається знайти судно 750-річної давності», — розповів морський археолог із Борнмутського університету Том Казінс.

На його добре збереженому корпусі драйвер виявили  два різьблені хрести.

«Важливо зазначити, що доки пара надгробків не була виявлена, вважалося, що ці два хрести не використовувалися в один і той же проміжок часу», — додали вчені.

Також, археологи з Борнмутського університету зазначають, що це найраніше місце аварії корабля з будь-коли виявлених, де судно має непошкоджений корпус. Щобільше, серед вантажу два прикрашені надгробки змінили виставу істориками середньовічних хрестів.

Крім того, це судно так добре збереглося, що його вантаж із пурбекського каменю залишився незайманим. Особливим типом каменів, виявлених на борту корабля, був пурбекський мармур. Його добували з часів Стародавнього Риму і цінували будівельники по всій Європі, проте нині видобуток пурбекського мармуру як декоративного будівельного матеріалу припинено.

Цікавим є те, що у корпусі судна виявлено котел для приготування їжі, ступки, глиняний посуд, чашки, миски та дві надгробні плити з пурбекського мармуру, які свого часу широко використовувалися на півдні Англії, Ірландії та по всьому континенту.

Як раніше повідомляло BitukMedia  найбільший скелет юрського птерозавра знайшли у скелі на острові Скай у Шотландії. За даними дослідників, він жив приблизно 170 мільйонів років тому.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі