Четвер, 28 Березня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Понад 170 млн років: у Шотландії знайшли залишки найбільшого з усіх відомих птерозаврів

Важливо

Найбільший скелет юрського птерозавра знайшли у скелі на острові Скай у Шотландії. За даними дослідників, він жив приблизно 170 мільйонів років тому.

Дослідження опублікували в журналі Current Biology.

“Залишки знайшла аспірантка Амелія Пенні у 2017 році під час польових робіт на острові Скай. Вона помітила щелепу з гострими зубами в шарі стародавнього вапняку. Згодом дослідження проводила історикиня Наталія Ягельська”, – ідеться в описі.

Виявилося, що скелет належить невідомому науці виду птерозаврів. Йому дали назву Dearc sgiathanach, що перекладається як «крилата рептилія». Відкриття свідчить, що птерозаври населяли планету на 25 мільйонів років раніше, ніж вважалося, і проливає світло на еволюцію птерозаврів: у інших скелетах юрського періоду, які досліджували раніше, розмах крил не перевищував двох метрів, тоді як розмах крил цього птерозавра сягає 2,5 метри.

За словами вчених, рештки тварини свідчать про те, що вона була підлітком і продовжувала рости, тож у дорослої особини розмах крил міг сягати понад три метри.

«Коли ця істота жила — приблизно 170 мільйонів років тому, — це була найбільша тварина, яка коли-небудь літала. Принаймні з-поміж тих, про яких ми знаємо», — розповів співавтор дослідження Стів Брусатт.

Утім, науковці вважають, що найбільших розмірів птерозаври досягали під час крейдового періоду, який настав одразу після юрського.

Донині вважалося, що збільшення розмірів птерозаврів пов’язано із конкуренцією між різними видами тварин у крейдяний період, проте нова знахідка ставить теорію під сумнів — птах, чиї залишки знайшли в Шотландії, жив ще під час юрського періоду.

Знахідки птерозаврів украй рідкісні: їхні скелети погано зберігаються. Доктор Девід Анвін, експерт із вивчення птерозаврів (який не брав участі у дослідженні) зазначив, що раніше вже знаходили фрагменти скам’янілостей, які натякали на великі розміри птерозаврів, проте нинішня знахідка є вельми важливою, бо настільки добре збережених скам’янілостей цього періоду дуже мало.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі