П’ятниця, 26 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

В Японії знайшли першу квітку, яка змінює забарвлення багато разів (ВІДЕО)

Важливо

Професор Токійського університету Хірокадзу Цукай знайшов квітку-хамелеона. Це каузоніс японський (Causonis japonica). Йдеться про першу описану квітку, здатну неодноразово змінювати забарвлення та повертатися до старого. Вчені назвали цю здатність двонаправленою зміною кольору.

Про це розповідає EurekAlert.

Зазвичай рослини можуть змінювати відтінок у міру зростання. Часто новий колір дає сигнал комахам про готовність до запилення. От тільки у переважній більшості випадків забарвлення квіток змінюється необоротно.

Хірокадзу Цукай простежив зміни кольору каузоніса – родича виноградної лози – на таймлапс-відео. Він зауважив, що квітка з помаранчевого перетворюється на яскраво-рожеву, потім знову стає помаранчевою, а іноді росте одразу у двох відтінках.

Виявилось, що зміна кольору пов’язана з особливостями роботи репродуктивної системи. Квітки каузоніса японського у чоловічій фазі розвитку помаранчеві, після чого переходять у безстатеву фазу і стають рожевими. Потім квітки вступають у жіночу фазу і знову набувають помаранчевого забарвлення. Оскільки каузоніси виробляють нектар тільки на чоловічій та жіночій стадії розвитку, дослідники припускають, що помаранчевий колір повідомляє комахам-запилювачам, коли потрібно відвідувати квітки. 

Збільшене зображення, яке чітко демонструє чергування помаранчевого та рожевого кольорів пелюсток Causonis japonica. Фото – 2022 H. TSUKAYA CC-B

У чоловічій стадії каузоніс помаранчевий. Коли тичинка старіє й опадає, квітка рожевіє. За кілька годин виростає маточка, і каузоніс знову стає помаранчевим. За зміну кольору відповідає помаранчево-жовтий каротиноїд – природний органічний пігмент.

Цукай та його співавтори відзначають, що це перший відомий приклад рослини, квітки якої змінюють забарвлення, а потім повністю відновлюють початковий колір. Цікаво, що в інших регіонах квітки каузонісу розфарбовані інакше. Наприклад, примірники з Китаю та Індонезії мають квітковий диск жовтий, помаранчевий або червоний, а австралійські — світло-зелені. Чи змінюють вони забарвлення у міру розвитку і як саме, поки залишається невідомим.

Як повідомляло раніше BitukMedia, міжнародна компанія Clear Channel має намір створили щонайменше 1000 “бджолиних” автобусних зупинок у Великобританії. На дахах конструкцій встановлюють клумбу з квітами. Таким чином хочуть допомогти квіткозапильним комахам. 

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі