Понеділок, 6 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

“Режим гобліна”: лінгвісти назвали головне слово 2022 року

Важливо

Філологи з Оксфордського університету назвали головне слово 2022 року. Вперше вибір робили шляхом громадського опитування. У розширене поняття “слова” входили і поєднання лексем, і навіть хештеги. На першому місці “режим гобліна”. Що воно таке і за що?

Про це розповідає Guardian.

То була переконлива перемога. 318 956 носіїв англійської мови, а це 93% від загальної кількості опитаних, обрали “режим гобліна” (Goblin mode) головним словом 2022 року. На другому місці в опитуванні опинився “метасвіт”, а на третьому — хештег #istandwith.

Режим гобліна – це тип поведінки. “Включити режим гобліна” означає потурати своїм ницим бажанням і відкидати прийняті у суспільстві норми поведінки. Йдеться про людей зухвалих, грубих і неохайних.

“Приємно усвідомлювати, що ми не завжди є ідеалізованими особистостями, якими нам рекомендують представлятись в наших стрічках у соціальних мережах”, – прокоментував нове слово року президент Oxford Languages Каспер Гратвол.

За його словами, люди приймають свого “внутрішнього гобліна”, і той факт, що цей вираз став словом 2022 року, “говорить про важливість та актуальність цієї концепції”.

В якості прикладу лінгвіст згадав зростання популярності таких платформ, як BeReal, “де користувачі діляться своїми невідредагованими зображеннями, часто знімаючи моменти потурання своїм бажанням у режимі гобліна”.

Термін-переможець вперше помітили у Twitter у 2009 році. Вірусним у соцмережах він став у лютому 2022 року після того, як був опублікований у креативному заголовку.

Режим гобліна “охоплює зручності розбещеності”, — написала у березні технологічний репортер Guardian Карі Пол, яка пояснила зростання використання цієї фрази “третім роком пандемії та побоюванням початку Третьої світової війни”.

В Оксфордському університеті зазначають, що люди почали частіше використовувати вираз “режим гобліна” у першій половині 2022 року, коли у багатьох країнах послабили ковидні обмеження.

Вчені припускають, що слово року відображає настрій людей, які відкинули ідею повернення до “нормального життя” або повстали проти недосяжних естетичних стандартів, що демонструються в соціальних мережах.

Хештег #goblinmode на TikTok часто використовують як відсіч тенденції “та дівчина”, яка полягає в тому, щоб бути “кращою версією себе”:  рано прокидатись, займатись спортом, виконувати складні процедури догляду за шкірою та вживати органічні зелені смузі – і, звісно, публікації про все це в соціальних мережах.

На третьому місці рейтингу опинився хештег #IStandWith (“я підтримую”). Частота його використання зросла після нападу росії на Україну. Тоді користувачі соцмереж почали використовувати хештег #IStandWithUkraine у своїх записах на підтримку України.

Нагадаємо, словом 2021 року, за версією укладачів Оксфордського словника, було слово Vax. Це коротка форма слова vaccine (вакцина) та похідних від нього, таких як вакцинація, вакцинуватися. У попередні роки Оксфорд називав головним словом також надзвичайну ситуацію з кліматом, смайлик, що сміється до сліз, вейп, селфі та постправду,

Раніше в США видавці авторитетного словника Merriam-Webster назвали словом 2022 “газлайтинг”. Так називають дії людей, які мають на меті змусити жертву глибоко сумніватися в собі, знецінити її досягнення та вчинки у її власних очах.

Як повідомляло раніше BitukMedia, словом 2022 року на думку словника Collins стало “пермакриза”. Серед інших претендентів на це звання були – “Київ”, “тихе звільнення” та “сплутинг”. Шість з 10 слів, які увійшли до списку слів року, є новими для Collins.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі