П’ятниця, 26 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Обрано слово 2022 року і це − “пермакриза”. Чули?

Важливо

Словом 2022 року на думку словника Collins стало “пермакриза”. Серед інших претендентів на це звання були – “Київ”, “тихе звільнення” та “сплутинг”. Шість з 10 слів, які увійшли до списку слів року, є новими для Collins.

Про це повідомляє сайт словника.

Видавець словника англійської мови Collins English Dictionary назвав головне слово 2022 року. Це – permacrisis (“постійна криза”). Воно утворилось поєднанням двох слів – “перманентний” та “криза”. Можна сміливо його використовувати для позначення “тривалого періоду нестабільності та відсутності безпеки”.

Collins відносить це слово до поточних криз, з якими Британія та світ зіткнувся у 2022 році і продовжує мати справу, серед них політична нестабільність, війна в Україні, зміни клімату та криза вартості життя.

Також кандидатами на слово року були – “Київ”, “тихе звільнення” (quiet quitting), “сплутинг” (splooting ) та “каролінський” (Carolean). І якщо з першим словом все зрозуміло, решта потребують пояснення.  

“Тихе звільнення” – практика виконання обсягу робіт не більше, ніж передбачено договором.

“Сплутинг” – лежання на животі з витягнутими ногами. Таку позу полюбляють собаки породи коргі. 

А от прикметник “каролінський” пов’язаний з новим королем Великої Британїї Чарльзом ІІІ.

Потрапили до цьогорічного шорт-листа такі поняття як warm banks – теплі будівлі, куди можуть піти люди, які не можуть дозволити собі опалювати власні домівки. Нове слово народилося через енергетичну кризу, яка очікується у всьому європейському регіоні.

А також lawfare – використання або зловживання законними повноваженнями, щоб змусити опонента замовкнути.

Є ще слово partygate – збірна назва скандалу навколо колишнього прем’єр-міністра Великої Британії Бориса Джонсона, який проводив вечірки під час пандемії. Ті вечірки вважаються однією з подій, які закрутили колесо політичної турбулентності, яку ми спостерігаємо зараз.

У 2020, пригадаємо, словом року визнали “пандемію”. Його обрав американський видавець словників Merriam-Webster. Вперше користувачі його сайту всерйоз зацікавились ним 3 лютого. Цього дня з лікарні Сіетла виписався перший пацієнт з  COVID-19 в США. Тоді стрибок запитів зафіксували на рівні 1621%.

Як повідомляло раніше BitukMedia, оксфордський словник англійської мови обрав vax словом 2021 року. Цьогоріч його використовували у 72 рази більше, ніж у 2020 році. Йдеться про вакцину або вакцинацію.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі