Четвер, 25 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Пухлина самознищиться: розроблено ефективну вакцину від раку грудей

Важливо

Вчені зі Школи медицини Університету штату Вашингтон (США) повідомили, що ДНК-вакцина проти агресивного типу раку молочної залози пройшла першу фазу клінічних випробувань на людях. Експериментальний препарат показав себе як цілком безпечний. Він здатний викликати сильну імунну реакцію на ключовий білок пухлинних клітин.

Про це розповідає CBS.

Перші випробування вакцини на людях провели ще у 2001-2010 роках. Але оскільки за пацієнтами спостерігали ще протягом десяти років після лікування, то повні результати отримали лише зараз.

На сьогодні йдеться про створення потенційної вакцини проти раку. Як і інші протиракові вакцини, вона призначена не для профілактики, а для більш ефективного усунення пухлин імунною системою. 

У всьому винний білок HER2 – при HER2-позитивному раку молочної залози пухлинні клітини виробляють його у надмірних кількостях, концентрація може зашкалювати в сотні разів. Такий тип онкозахворювань вважається найбільш агресивним та часто повертається після курсу терапії.

При цьому надвиробництво білка HER2 здатне викликати цитотоксичну імунну реакцію. Простими словами, власні імунні клітини організму атакують і вбивають злоякісні клітини. В цьому випадку хворобу вдається подолати набагато ефективніше, рецидиви трапляються рідше, а тривалість життя після лікування зростає.

Аби штучно стимулювати таку цитотоксичну імунну реакцію, вчені створили препарат, який ніби містить призначену для ракових клітин «ДНК-інструкцію» зі збирання білка HER2. Коли вакцину вводять у пухлину, клітини у області ін’єкції починають активно виробляти білок, користуючись отриманою «інструкцією». Потім на цей процес звертає увагу імунна система, слідує потужна реакція у відповідь, в ході якої ракові клітини гинуть.

У першій фазі випробувань взяли участь 66 жінок на пізній стадії HER2-позитивного раку молочної залози. Уколи робили раз на місяць, жінки також отримували препарат, що посилює цитотоксичну імунну реакцію.

Дослідники дійшли висновку, що вакцина безпечна – вона не викликала у жінок жодних серйозних побічних реакцій. При цьому препарат успішно стимулював потрібну імунну відповідь – змушував імунні клітини атакувати ракові. Найефективнішою виявилася середня доза вакцини.

Ба більше, 80% учасниць дослідження до кінця десятирічного періоду спостережень були живі. Виходячи з таких позитивних результатів, вчені планують якнайшвидше провести наступні етапи клінічних випробувань.

Як повідомляло раніше BitukMedia, фіолетові помідори визнали безпечними для людей. Вчені домагались цього ціле десятиліття. ГМО-томати, збагачені корисними антоціанами, створили у Великій Британії ще 15 років тому. Але вільно вирощувати їх дозволили лише зараз  – і тільки у США. Томати такого незвичного кольору можуть допомогти у лікуванні онкологічних хвороб. 

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі