Субота, 20 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Найбільше відкриття за 50 років – у багнюці гарячих джерел знайшли 24 статуї

Важливо

24 бронзові статуї знайшли археологи під час розкопок етруських термальних лазень у Сан-Кашано-дей-Баньї поблизу італійської Сієни, регіон Тоскана. Їм 2,3 тис. років. Знахідки називають “абсолютно унікальними”.

Про це повідомляє The Guardian.

Серед найбільш примітних знахідок – статуя сплячого ефеба (юнака, який досяг повноліття), який лежить поруч із Гігеєю, богинею здоров’я. Ця скульптура була визнана найбільш значучою подібною знахідкою за останні 50 років.

Поруч із ефебом і Гігеєю знайшли статую Аполлона та два десятки інших, що зображують матрон, дітей та імператорів. П’ять зі знайдених 24 статуй мають висоту майже метр. Поруч із ними археологи знайшли тисячі монет, а також етруські та латинські написи. Монети кидали у джерела як знак подяки богам.

Фото: unistrasi.it

У свій час все це могло належати римській та етруській еліті, припускають науковці, – землевласникам, місцеві володарям та римським імператорам.

Фото: unistrasi.it

Вважається, що лазні і статуї побудували етруски у 3 ст. до н.е. Їх часто відвідували римські імператори, такі як Август.

Сучасний курорт має 42 гарячі джерела і розташований неподалік від стародавнього попередника. Він є одним із найпопулярніших спа-центрів Італії.

Массімо Осанна, генеральний директор музеїв Міністерства культури Італії, каже, що знахідки є найбільш значущим відкриттям з 1972 року біля узбережжя Калабрії поблизу Ріаче було знайдено два повнорозмірних грецьких бронзових зображення оголених бородатих воїнів.

Керівник розкопок Якопо Таболлі називає відкриття “абсолютно унікальним”. Він досліджує ці лазні із 2019 року.

“Це найбільше сховище статуй стародавньої Італії та єдине, чий контекст ми можемо повністю реконструювати”, — сказав Таболлі.

Фото: unistrasi.it

Етруська цивілізація була розвинута в Італії переважно в центральних регіонах Тоскани та Умбрії. Вона існувала протягом 500 років до приходу Римської республіки. Етруски справили сильний вплив на римські культурно-мистецькі традиції. Між римлянами та етрусками точилися війни. Але характерно, що лазні були “мирною гаванню”, де дві культури співіснували разом.

Раніше на розкопках біля іншого курорту у Тоскані – італійського міста Сан-Кашіано-ін-Валь-ді-Пеза знайшли древні статуетки, які були символами родючості. Вони мають вигляді фалоса, матки і грудей. Вони і 3 тис. монет були вкриті мулом геотермального джерела.

Як повідомляло BitukMedia, на вул. Вознесенський узвіз у Києві активісти знайшли древню печеру часів Київської Русі. На її стінах зображені графіті тварин та скандинавські руни.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі