П’ятниця, 29 Березня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Символи родючості, вуха і 3 тис. монет – розкопали древні предмети культу

Важливо

На розкопках біля італійського міста Сан-Кашіано-ін-Валь-ді-Пеза (Тоскана) знайшли древні статуетки, які були символами родючості. Вони мають вигляді фалоса, матки і грудей. Вони і 3 тис. монет були вкриті мулом геотермального джерела.

Про це повідомляє CNN.

Сан-Кашіано є відомим в Європі бальнеологічним курортом. Цивілізація етрусків, яка існувала до римлян, створила тут на цьому місті культ своїх древніх богів, пов’язаних із гарячими джерелами. Потім традицію перейняла римська імперія. Відомо, що імператор Марк Аврелій Кар наказав кидати у купелі монети як піднесення богам, які надають своє покровительству тим, хто лікується у цих водах.

Нещодавно там виявили статуетки із зображенням чоловічих та жіночих символів родючості. Як вважається, вони використовували як піднесення богам. Також поруч із ними були 3 тис. древніх монет, 700 із яких на момент пожертвування богам були недавно відчеканеними – і все ще блистять.

Фалос як один із символів родючості. Фото: Emanuele Mariotti/SABAP-SI

Фігурки для жертвоприношення у вигляді матки у часи етрусків і римлян зазвичай робилися із теракоти. Але знайдена у Сан-Кашіано фігурка зроблена із бронзи. Вона на той час коштувала дуже дорого і це свідчить, на скільки важливим було це геотермальне джерело.

Деякі монети досі блищать. Фото: Emanuele Mariotti/SABAP-SI

Серед піднесень також вироби у формі рук, ніг та вух. Вони добре збереглися завдяки тому, що опинилися у мулі геотермальних джерел. Він добре консервує навіть органічні предмети, такі як ялинові гілки чи персики, які також використовувалися для піднесень. Таким чином люди дякували за сцілення певних частин тіла або за допомогою виробів у формі вух намагалися привернути увагу богів. Також у цьому місці допомагали вагітним жінкам та породялім – і у мулі знайши знайшли статуетку немовляти.

Піднесення у вигляді вух. Фото: Emanuele Mariotti/SABAP-SI

«Навіть 50 років тому сільські жінки, які не могли завагітніти, приходили сюди у пошуках допомоги», – каже археолог Якопо Таболлі, науковий керівник розкопок і професор досліджень етруської цивілізації Сієнського університету для іностранців.

На території гарячих джерел люди лікувалися від распіраторних хвороб та захворювань рухового апарату. Поруч із джерелами стояли приміщення і була своєрідна клініка, кажуть науковці. Вони знайшли залишки будівель за допомогою аеророзвідки із дрона у 2019 році. Тут є розвалини фонтатів, а також святилищ богу лікування Аполону і богині первістків Фортуні Першонародженій. Таболлі відзначає, що згадки про лікувальні заклади у Сан-Кашіано були відомі також у XVI ст.

Як повідомляло раніше BitukMedia, науковці Као Гун Цзи і  Жуйлян Лю із Британського музеї в Лондоні розкрили один із секретів стародавньої китайської бронзи. Для неї використовували не поодинокі метали, а готові сплави. Це робить древні артефакти надзвичайно якісними.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі