Четвер, 25 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Науковці розкрили древній рецепт китайської бронзи

Важливо

Науковці Као Гун Цзи і  Жуйлян Лю із Британського музеї в Лондоні розкрили один із секретів стародавньої китайської бронзи. Для неї використовували не поодинокі метали, а готові сплави. Це робить древні артефакти надзвичайно якісними.

Про це повідомляє CNN.

Рецепт китайського металу міститься у книжці під назвою «Као Гун Цзи» (приблизний переклад – «Записи ремісника»), яка була написана приблизно у 300 році до н.е. Стародавній текст містить шість хімічних формул для змішування компонентів бронзи та перераховує такі предмети, як мечі, дзвони, сокири, ножі та дзеркала, а також способи їх виготовлення.

Однак не всі інгредієнти зараз відома. Протягом останніх 100 років дослідники намагалися з’ясувати, чим були  два основні інгредієнти бронзи, які у книжці називаються «цзінь» і «сі». Плутало і те, що значення слів із часом змінилося – «цзінь» зараз означає золото, але більше 2 тис. років тому так могли називати будь-який метал. Прийнято було вважатися, що ці дві речовини – це мідь і олово. Однак коли з цими металами спробували приготувати бронзу за рецептом, її хімічний склад не відповідав давньокитайській.

На допомогу музейникам прийшов професор Оксфордського університету та директор науково-дослідної лабораторії археології та історії мистецтва Марк Поллард. Під його керівництвом провели хімічний аналіз китайських монет періоду, близького у часі до написання «Као Гун Цзи».

Він показав, що хімічний склад монет був результатом змішування двох попередньо підготовлених металевих сплавів, один з яких виготовлений з міді, олова та свинцю, а інший — міді та свинцю. Саме ця технологія, яка замінила використання металів поодинці, сприяла покращенню якості китайської бронзи. Науковці припускають, що саме ці два сплави і звалися «цзінь» і «сі».

Це дає розуміння, що у древньому Китаї існував ще один етап виробництва металів, про який раніше не здогадувалися, – виробництво сплавів-заготовок. Ця інформація має вирішальне значення для розуміння того, як були виготовлені ритуальні посудини династії Шан і Чжоу.

Як повідомляло раніше BitukMedia, американський Фонд музею Альбукерке повернув Мексиці 12 древніх артефатків. Серед них – нефритові скульптури корінного племені ольмеків, фігурки з міста Сакатекас, чаші із гробниць та  глиняні фігурки, яким тисячі років. Їх випадково знайшли у сховищі музею Альбукерке п’ять місяців тому.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі