Середа, 24 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Ризики нової пандемії – скільки людей підхоплюють застуду від кажанів

Важливо

Близько 66 тис. людей  щороку хворіють на коронавірусні інфекції після контактів з кажанами у Південно-Східній Азії. Більшість із цих випадків лишаються невиявленими. Про це йдеться в науковому дослідженні Сесіліa Санчеса та Петера Дашака із всесвітньої неприбуткової дослідницької організації EcoHealth Alliance. Інформація з’явилася на фоні виявлення нового вірусу – Лан’я – у Китаї.

Відповідні результати науковці опублікували у журналі Nature Communications.

Автори побудували схему розповсюдження 26 видів кажанів, які,   відомо, є носіями коронавірусів, пов’язаних із ГРВІ у Південно-Східній Азії. Потім дослідники використовували епідеміологічні дані та ймовірнісні оцінки, скільки людей щороку можуть захворіти на ГРВІ, пов’язані із коронавірусом кажанів. 

Вони оцінили середню кількість хворих як приблизно 66 000 випадків на рік. Більшість цих випадків не діагностують  через брак можливостей для медичного спостереження, а також тому що їх часто прикривають інші хвороби.

Публікація з’явилася на фоні інформації, що у Китаї виявили новий вірус Лан’я. Він має ознаки ГРВІ – гарячка, кашель, нудота, головний біль, а також порушення функції печінки і нирок. Хвороба схожа на уже відомий вірус Ніпа – один із найнебезпечніших у світі. Він має ознаки ГРВІ та спричиняє енцефаліт.

Як повідомляло раніше BitukMedia, науковці із ізраїльського Інституту Вейцмана використали стовбурові клітини мишей для формування ембріоноподібних структур. У «синтетичного ембріона» є кишковий тракт, зачатки мозку та серце, що б’ється.  

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі