Четвер, 25 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Супер-міцний і пластичний – 3D-принтер надрукував унікальний металевий сплав

Важливо

Команда дослідників з Массачусетського університету та Технологічного інституту Джорджії, США, надрукувала на 3D-принтері дуже міцний і разом з тим пластичний сплав. Він відкриває нові можливості  в медицині та космонавтиці.

Про це повідомляє New Atlas.

Інженери говорять, що створили двофазний наноструктурований високоентропійний сплав. Високоентропійний сплав – це нова технологія, яка означає змішування п’яти компонентів разом у приблизно однаковій кількості. У даному експерименті використали алюміній, кобальт, хром, залізо і нікель в рівних пропорціях.

Команда під керівництвом Вен Чена, доцента кафедри машинобудування та промислової інженерії,  вдалася до технології, яка ще не застосовувалася раніше для виготовлення сплавів – лазерного плавлення металевого порошку. Інженери висипали п’ять металів у порошковій форми на поверхню, а потім опромінини їх потужним лазером, який примусив їх швидко плавитися.  Отриманому сплаву дали вихолонути.

Така технологія є формою 3D-друку. І саме вона надає кінцевому сплаву зовсім іншу мікроструктуру, ніж можна отримати за допомогою інших методів виробництва. Команда описує її як сітку, у якій чергуються шари різних кубічних кристалічних структур.

Міцність отриманого сплаву – приблизно 1,3 гігапаскалі, що майже втричі більше, ніж у випадку, коли його виготовляють за допомогою звичайних методів лиття. У той же час він також більш пластичний, ніж його традиційни аналог. Такий сплав можна використовувати для високоточних компонентів для приладів в аерокосмічній галузі, медицині, енергетиці та транспорті.

Як повідомляло раніше BitukMedia, науковці Као Гун Цзи і  Жуйлян Лю із Британського музеї в Лондоні розкрили один із секретів стародавньої китайської бронзи. Для неї використовували не поодинокі метали, а готові сплави. Це робить древні артефакти надзвичайно якісними.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі