П’ятниця, 3 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Зображення тварин та рунічна магія – у центрі Києва знайшли систему древніх печер

Важливо

На вул. Вознесенський узвіз у Києві активісти знайшли древню печеру часів Київської Русі. На її стінах зображені графіті тварин та скандинавські руни.

Про це у Facebook написав пам’яткоохоронець, експерт Центру розвитку міст Дмитро Перов. 

На місці, де знайшли древню печеру, знаходиться напівзруйнований будинок. Його адреса – Вознесенський узвіз, 25. Вознесенський узвіз сполучає історичну місцевість Старий Київ та Поділ. Ділянку, де печера, планують передати забудовнику, пише Українська Правда.

Перов розповів журналістам, що пам’ятав розповіді бабусі про печеру поруч із будинком. Нещодавно він відшукав її з друзями. Це виявився комплекс із чотирьох печер, вхід до двох із яких зараз замулено.

На зображенні може бути: 1 особа
Фото: Дмитро Перов

“Серед звивистих лабіринтів давньої печерної споруди знайшли анімістичні зображення тварин та графіті більш пізнього “варязького” періоду. Руна Альґіз (або “куряча лапа”), обриси якої можна побачити на одній зі стін комплексу, використовувалась древніми варягами як символ захисту, оберіг, символ життя. Такі символи наносили на стіни дому та використовували як оберіг”, – пише Перов у Facebook.

“За словами науковців, печерний комплекс сягає віку Київської Руси та схожий за конфігураціями до Варязьких та Смородинової печери”, – продовжує він.

Запрошений активістами археологі Тимур Бобровський вважає, що печера використовувалися скандинавами для захисту під час військових дій.

Анімалістичне графіті. Фото: Дмитро Перов

“Печера за параметрами, розташуванням, характером склепінь може бути віднесена до особливої групи історичних київських підземель”, – вважає Бобровський.

Немає опису світлини.
Руна Альгіз – пошкоджена з часом. Фото: Дмитро Перов

Варязькі печери – це частина печер Києво-Печерської лаври. Але існувала вона до заснування храму і, ймовірно, використовувалася скандинавами, які на той час сплавлялися Дніпром чи ходили у набіги. Зокрема, існує легенда, що варяги там заховали золото, коштовності та візантійський посуд.

Як повідомляло BitukMedia, “виняткову” печеру знайшли будівельники в ізраїльському Національному парку Пальмахім. Лише за кілька метрів від пляжу на південь від Тель-Авіва екскаватор несподівано пробив ковшем вхід до печери. Вчені втішені – йдеться про артефакти часів Рамзеса II.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі