П’ятниця, 26 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Ліки від онкології дозволили вирощувати на власному городі

Важливо

Фіолетові помідори визнали безпечними для людей. Вчені домагались цього ціле десятиліття. ГМО-томати, збагачені корисними антоціанами, створили у Великій Британії ще 15 років тому. Але вільно вирощувати їх дозволили лише зараз  – і тільки у США. Томати такого незвичного кольору можуть допомогти у лікуванні онкологічних хвороб. 

Про це повідомляє New Atlas.

На визнання фіолетового плоду безпечним для вирощування Американській Службі інспекції здоров’я тварин та рослин (APHIS) знадобилось 10 років досліджень.

Але саме Сполучені Штати стануть першою країною, де цей корисний мутант надійде у продаж. Наступні – супермаркети Великої Британії. 

Антиоксиданти роблять фіолетові помідори корисними для боротьби з важкими захворюваннями. На відміну від існуючих сортів, у фіолетових їх в 10 разів більше.

Чорниця і червона капуста завдячують своїм яскравим фіолетовим кольором антоціанам. Ці натуральні рослинні пігменти додають інтенсивних червоних або фіолетових відтінків овочам, квітам, фруктам. Дослідження антоціанів показали, що вони мають багато корисних для здоров’я властивостей. Наприклад, знижують ризик серцевих захворювань та діабету, мають протизапальний ефект і протидіють розвитку ракових клітин.

У природі і раніше зустрічались деякі сорти фіолетових томатів. Не дивно, що вчені-біологи рослин задумали збільшити рівень корисних антоціанів шляхом генетичних змін.

Вчені додали до фіолетового помідора два гени ротиків, однорічної рослини з родини подорожникових. Нові гени посилили здатність рослини виробляти антоціани. І як результат, вийшов унікальний томат з яскраво-фіолетовою м’якоттю.

У 2008-му році результати дослідження продемонстрували, що миші з онкологією, до раціону яких включили фіолетові помідори, жили на 30% довше, ніж миші, які харчувалися звичайною їжею.

Вчені вивчали кілька способів застосування суперкорисного помідора. Спочатку була думка виготовляти багатий на антоціани томатний сік. Його хотіли протестувати в клінічних умовах на онкопацієнтах або хворих на серцево-судинні захворювання.

Але такий продукт потребуватиме додаткових тестувань і дозволів, перш ніж вийти на ринок. Тому першим кроком використання фіолетових томатів стане продаж їхнього насіння фермерам. Дозвіл Американської Служби інспекції здоров’я тварин та рослин (APHIS) означає, що ця генетично модифікована рослина більше не регулюється суворим контролем, що обмежує, де і як її можна вирощувати. Тепер Її можна безпечно вирощувати будь-де в Сполучених Штатах як звичайну городну культуру.

Як повідомляло раніше BitukMedia, дослідниця і художниця із британського Лондона Аріна Шокухі створила альтернативу популярним авокадо. Каже, її ековадо вийшло не гіршим за оригінал. Крім того, виріб можна їсти разом зі кісточкою. А головне – він більш екологічний.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі