П’ятниця, 19 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Чотириногий м’який робот пересувається, як тюлень (ВІДЕО)

Важливо

Команда американських інженерів розробила м’якого робота з чотирма кінцівками, який вміє пересуватися подібно до ластоногих — тюленів, моржів і морських левів. Така хода допомогла зробити робота стійкішим до падіння та більш маневровим, а також дала можливість розвинути швидкість до 17 см за секунду

Про це розповідає портал Nauka.ua.

М’яка робототехніка стала перспективним напрямком досліджень, оскільки відхід від традиційних жорстких конструкцій у роботів дає їм можливість працювати у складних умовах: наприклад, за високого тиску чи у складному для пересування середовищі. 

Зазвичай м’яких роботів виготовляють з гнучких матеріалів, як-от гуми, еластомерів, сплавів з пам’яттю форми тощо. Для приведення їх у рух застосовують пневматичні та гідравлічні механізми, а також матеріали, що змінюються під впливом зовнішніх чинників, наприклад, тепла чи вологи. Однак, досі м’які роботи мають обмеження у швидкості та стабільності пересування. 

Свій підхід до пересування м’яких роботів запропонували науковці з Університету Де Поля, що в США, спільно з британськими колегами, розповідає Interesting Engineering. На їхню думку, допомогти пересуванню м’яких роботів може хода ластоногих, які використовують для руху м’які ласти і своє тіло, тож створили робота з відповідним способом пересування.

Дослідники створили робота, який складається з чотирьох однакових кінцівок по 24 сантиметри у довжину та 4 сантиметри у діаметрі. У рух кінцівки приводить пневматичний механізм, який дає можливість точно налаштувати положення та швидкість руху кожної кінцівки, наповнюючи їх рідиною. 

Загалом робот має 8 комбінацій траєкторій руху вперед і назад поповзом, що забезпечило йому максимальну швидкість у 16,9 см за секунду. Розробники сподіваються, що їхній підхід допоможе у створенні більш вправних м’яких роботів.

Як розповідало раніше BitukMedia, інженери розробили робота, який розрізняє запахи.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі