Середа, 24 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Інженери розробили робота, який розрізняє запахи (ВІДЕО)

Важливо

Інженери з Ізраїлю створили робота, який може відчувати та розрізняти запахи. Для цього в нього є біологічний сенсор. Датчик вловлює сигнали, а потім комп’ютер їх інтерпретує з допомогою алгоритму машинного навчання. В такої технології великі перспективи.

Про це розповідає StudyFunds. 

Аналіз запахів є серйозною проблемою для науки. Щоб вирішити її, науковці Тель-Авівського університету використовували біологічний датчик та вимірювали електричну активність, що її спричиняє кожен аромат.

В ході дослідження вони змогли охарактеризувати 8 різновидів запахів – герань, лимон та марципан, таким чином, щоб знати, коли був присутній запах лимону чи марципану. Кожен сигнал був “прикріплений” до свого запаху. До речі, після машинного навчання програма не помилиласт, точно “вгадавши” всі запахи.

В експериментах робот зміг правильно ідентифікувати запахи з рівнем чутливості у 10 тис. разів вищим, ніж в інших існуючих електронних пристроїв.

Автори вважають, що в майбутньому ця технологія може допомогти знаходити вибухові речовини, наркотики, хвороби та застосовуватись у багатьох інших галузях.

Зазначається, що у своїй майбутній роботі ізраїльські вчені планують розробити робота зі здатністю навігації – аби самостійно наближався до джерел запаху.

Як розповідало раніше BitukMedia, жінки впізнають неодружених чоловіків за запахом.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі