Субота, 20 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Науковці зазирнули у саркофаги муміфікованих ящірок

Важливо

Британські науковці змогли зазирнути всередину шести єгипетських саркофагів із муміфікованими тваринами. Британський музей і Рада з питань науково-технічного обладнання використали для цього метод нейтронної томографії.

Про це повідомляє NewAtlas.

Три труни тварин, які досліджували науковці, датовані 500-300 рр. до н.е., а інші три – 664-332 рр. до н.е. Процес отримання зображень за допомогою нейтронної томографії схожий на рентгенограму, але використовує нейтрони.

У саркофагах були ящірки роду Mesalina. Деякі види цих ящірок є ендеміками Північної Африки. Точний вид визначити не вдалося.

Скоріш за все, тварин поховали у саркофагах з ритуальною метою, це не були тварини-компаньйони, припускають науковці. Ящірки могли бути пов’язані із культом бого Атумам, першотворця. Зображення його символічної тварини – напів кобри, напів вугра прикрашали кришки двох із шести саркофагів. Ящірок масово розводили жерці, оскільки їх молодняк приносили у жертву під час різноманітних церемоній.

“У першому тисячолітті до нашої ери в Стародавньому Єгипті зазвичай муміфікували ящірок та інших рептилій, а також кішок, собак, соколів, ібісів, землерийок, риб, — розповідає Аурелія Массон-Бергхоф, куратор проекту Британського музею. – Ящірки, як і змії та вугри, були особливо пов’язані з давньоєгипетськими сонячними богами та богами-творцями, такими як Атум і, можливо, Амоном-Ра”.

Скелет ящірки у саркофагові.

Припускають, що деякі підземні поховання містили тисячі муміфікованих тварин. але більшість із них не збереглися. Три з проаналізованих саркофагів походять із Навкратиди – давньогрецької колонії на захід від дельти Нілу. Там знайшли сотню муміфікованих тварин, прикрашених зображенням ящірок, вугрів та змій.

Окрім вмісту, нейтронна томограма показала науковцям деякі особливості саркофагів. Наприклад, деякі із них мали гаки, що свідчить, що їх підвішували до стін. Інші мають плями свинцю. Науковці припускають, що цей метал обрали, оскільки єгиптяни вірили в його магічні властивості та використовували в любовних чарах.

Як повідомляло BitukMedia, Лондонський Британський музей та Національні музеї Шотландії відмовились від терміна “мумія”. В якості альтернативи пропонують фразу “муміфікована людина” або “муміфіковані останки”.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі