Середа, 24 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Можливості штучного інтелекту: роботів навчили грати у футбол (ВІДЕО)

Важливо

Футболісти можуть захоплювати м’яч, вставати, відбивати та ганяти м’яч одним плавним рухом. Хіба можуть роботи оволодіти такими навичками? Дослідники DeepMind навчили агентів штучного інтелекту демонструвати цю гнучку поведінку за допомогою наскрізного навчання з підкріпленням. Результат вони записали на відео.

Про це розповідає Techxplore. 

У звіті, опублікованому на сайті препринтів arXiv, дослідники ‌з лабораторії штучного інтелекту DeepMind компанії Google повідомили, що змогли навчити роботів складним навичкам руху та базової ігрової стратегії.

Інженери розробили мініатюрних роботів-гуманоїдів з 20 керованими суглобами та використовували Deep RL (підрозділ машинного навчання, який поєднує у собі навчання з підкріпленням та глибоке навчання), щоб навчити їх базовим футбольним навичкам. Насамперед винахідники зосередилися на навичках руху – ходьбі, бігу, поворотах, ударах ногами та підйомах після падінь. В результаті роботи продемонстрували надійні та динамічні навички руху.

Від інших подібних досліджень проєкт роботизованого футболу відрізняється тим, що його автори зосередилися на використанні всього тіла робота, а не лише рук або ніг.

Дослідники з DeepMind опублікували 27-секундне відео, на якому один з експериментаторів неодноразово штовхає крихітного робота-гуманоїда на землю. Попри втручання крихітному роботу, все одно вдається забити м’яч у ворота.

Мета проєкту, який отримав назву OP3 Soccer, – продемонструвати ефективність такої форми машинного навчання, як “глибоке навчання з підкріпленням” на недорогому обладнанні.

Дослідники використовували доступну та перевірену платформу роботів з відкритим вихідним кодом, а не розробляли пристрої з нуля.

За словами авторів, штучні “футболісти” не тільки спритні, а й демонструють стратегічне розуміння гри. Вони можуть захищати свої ворота, блокувати удари і, найголовніше, цілитися у ворота суперника.

“Створення загального втіленого інтелекту, тобто створення агентів, які можуть діяти у фізичному світі зі спритністю та розумінням — як це роблять тварини чи люди, — одна з давніх цілей як дослідників штучного інтелекту (ШІ), так і робототехніків”, — наголосив один з авторів дослідження Туомас Хаарноя.

Раніше BitukMedia розповідало про чотириногого м’якого робота, який пересувається, як тюлень.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі