П’ятниця, 19 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Вчені вперше знайшли жабу, що запилює рослини

Важливо

Головні запилювачі рослин – комахи, хоча цю роль можуть взяти на себе і птахи, і ссавці, і навіть дрібні рептилії. А тепер цей список поповнився представницею класу земноводних. У Бразилії виявили першу у світі жабу, що запилює рослини.

Про це розповідає New York Times.  

Бразилія — країна, що вирізняється високим біорізноманіттям. Не дивно, що знахідку зробили тут. Місцеві вчені на чолі з Карлосом де-Олівейрою-Ногейрою виявили, що  деревна жаба Xenohyla truncata вміє запилювати рослини – це перше земноводне з такою здатністю. Xenohyla truncata – ендеміки вологих прибережних лісів Бразилії. Амфібія живе у прибережних лісах у штаті Ріо-де-Жанейро і схожа на європейську квакшу.

Фото – Carlos Henrique de-Oliveira-Nogueira

Крихітні X. truncata унікальні своєю фруктовою дієтою, невідомою у жодних інших жаб у світі. Вони ведуть нічний спосіб життя, харчуючись плодами та солодким нектаром тропічного дерева каїміто. Давно відомо, що жаба поширює його насіння. 

Тепер біологи помітили, що волога шкіра амфібії покривається пилком під час цвітіння дерева. Жаба перелазить від однієї квітки до іншої і запилює їх частинками, що приклеїлися  на її спину. Вчені вважають, це “унікальний приклад невідомої форми відносин між земноводними та рослинами”.

Фото – Carlos Henrique de-Oliveira-Nogueira

Довгий час вважалося, що рослини запилюють тільки комахи та птахи. Але зараз відомо, що це роблять дрібні рептилії та ссавці. Тепер у цьому списку ще й амфібії. Втім, остаточно роль жаб в запиленні дерев ще належить підтвердити.

Як розповідало раніше BitukMedia, австралійські вчені виявили новий вид жаб. Litoria naispela маскуються під пташиний послід, щоб відлякувати хижаків.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі