Неділя, 28 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Не промахніться: камуфляж нового виду жаб нагадує пташиний послід

Важливо

Австралійські вчені виявили новий вид жаб. Litoria naispela маскуються під пташиний послід, щоб відлякувати хижаків. Інші чотири нові види жаб теж гарні, але не такі оригінальні.

Про це повідомляє ABC.

Для цього відкриття досліднику та співробітнику Музею Південної Австралії доктору Стіву Річардсу знадобилося понад 30 років. За цей час він встиг знайти ще чотири нові види деревних жаб. Усі п’ять видів належать до роду Litoria – Litoria daraiensis, Litoria gracilis, Litoria haematogaster та Litoria lisae. Всі вони мешкають у лісах та болотах південної сторони Центральної Кордильєри Папуа-Нової Гвінеї і вміють вправно маскуватись.

Darai Plateau tree frog (Litoria daraiensis). Фото – Steve Richards

Під час пошуків Річардс, за його зізнанням, проводив нічні години “в очікуванні біля дупла дерева під дощем, градом та місячним сяйвом, щоб знайти ці дивовижні види і спробувати дізнатися про їхню біологію”.

За словами співавтора дослідження Пола Олівера, молоді особини Litoria naispela за кольором та забарвленням нагадують пташиний послід. Однак своє ім’я ці істоти отримали на честь острова в Меланезії, названого “симпатичним”.

Lisa’s tree frog (Litoria lisae). Фото – Steve Richards

А от жабка L. Lisae названа на честь Лізи Капон, дружини одного з авторів цієї роботи. Деревна жаба Дарайського плато (L. daraiensis) та червонобрюха деревна жаба (L. haematogaster) є ендеміками Дарайського плато і не зустрічаються більше ніде у світі.

Red-bellied tree frog (Litoria haematogaster). Фото – Steve Richards

L. gracilis, струнка плямиста деревна жаба, отримала свою назву від латинського слова “витончений”.

Slender spotted tree frog (L. gracilis). Фото – Steve Richards

За словами доктора Стіва Річардса, у Новій Гвінеї найбільша різноманітність видів жаб у світі. Відкриття продемонстрували величезну різноманітність видів, а також безліч різних способів, за допомогою яких вони виживають.

Як повідомляло раніше BitukMedia, в Еквадорі відкрили нову жабу з рожевими очима та назвали на честь Джона Толкіна.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі