Четвер, 28 Березня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Ідентифікували по зубах: динозавр з кігтями-ножицями водився там, де ніхто не чекав

Важливо

Загадкові древні зуби, знайдені у трьох графствах Англії, можуть належати динозавру з кігтями, схожими на ножиці. Рептилія блукала територією сучасної Великої Британії 168 млн років тому. Теризинозаври змогли здивувати вчених навіть через мільйони років після того, як вимерли.

Про це розповідає DailyMail.

У трьох англійських графствах – Оксфордширі, Глостерширі і Дорсеті – були виявлені схожі рештки у вигляді стародавніх щелеп із зубами. Палеонтологам з Музею природничої історії у Лондоні та коледжу Бірбек Лондонського університету за допомогою новаторської технології машинного навчання вдалось ідентифікувати ці скам’янілості. 

Вони належали великим динозаврам з кігтями, схожими на ножиці — теризинозаврам. Раніше їхні рештки ніколи не знаходили на території сучасної Європи. Ба більше – вважали, що ці рептилії жили набагато пізніше, ніж з’ясувало нове дослідження.

Палеонтологи заявили, що скам’янілі зуби, знайдені в Оксфордширі, Глостерширі та Дорсеті, були першими в історії зразками теризинозаврів і динозаврів троодонтидів на території Великобританії. На фото – зуби троодонтів, знайдені в кар’єрі Горнслісоу в Глостерширі.

В Англії знаходили загадкові зуби і раніше – у 70-х роках минулого століття. Дослідники намагались ідентифікувати знахідки, але тогочасні статистичні методи нічого не дали. Нині ж, маючи у своєму розпорядженні старі та нові скам’янілості, експерти вирішили розробити інструменти машинного навчання для палеонтології.

Робота почалась з комп’ютерної томографії кожного зуба з наявних скам’янілостей. А вже створені на підставі знімків 3D-моделі допомогли штучному інтелекту (ШІ) інтерпретувати зображення. Потім було завантажено базу даних з вимірами тисяч зубів відомих видів динозаврів, на яких навчалися алгоритми.

За словами вчених, їм пощастило, що вже існує великий масив даних щодо зубів стародавніх рептилій. Це дозволило використати у дослідженні ШІ. Три різні моделі машинного навчання поєднали свої результати, щоб нарешті з’ясувати, кому належать знайдені зуби.

Фото – Museum of Northern Arizona

За словами провідного автора дослідження Саймон Віллса, аспіранта Музею природничої історії, ці зуби є єдиними копалинами теризинозаврів, будь-коли зареєстрованими у Великій Британії, і найстарішим свідченням існування цих динозаврів у світі.

Раніше припускали, що теризинозаври мешкали в Крейдовому періоді на території сучасних Монголії, Узбекистану, Китаю, Японії та на заході США. А новітній аналіз знахідок показав, що ці істоти вже 168 млн років тому були численною групою, а жили, зокрема, й на території Великої Британії.

Фото – Museum of Northern Arizona

Між іншим, теризинозавр занесений до Книги рекордів Гіннеса та визнаний найдивнішим. Відомо, що він мав близько 9-12 метрів завдовжки, довгу шию, маленьку голову і ваговите тіло, ходив на двух лапах, а його передні кінцівки були увінчані найдовшими кігтями з коли-небудь знайдених. Теризинозавр належить до групи манірапторів – найближчих родичів птахів. 

Як розповідало раніше BitukMedia, у лютому археолог випадково знайшла рекордний слід динозавра на узбережжі британського Йоркшира. А у березні палеонтологи визначили динозавра з найдовшою шиєю.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі