Четвер, 25 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Палеонтологи знайшли динозавра з найдовшою шиєю

Важливо

Завропод Юрського періоду був твариною з найдовшою шиєю – виявили палеонтологи за допомогою аналізу кісток. Динозавр жив на території Східної Азії понад 160 млн років тому. Нове дослідження рештків дозволило вченим оновити рекордну таблицю динозаврів.

Про це розповідає The Guardian.

Скам’янілі рештки динозавра Mamenchisaurus sinocanadorum виявили ще 1987 року у північно-західному регіоні Китаю Сіньцзян, а вперше описали у статті 1993 року. Істоту назвали на честь китайсько-канадської групи, яка й виявила скам’янілість. 

У новому аналізі скам’янілості палеонтологи використали комп’ютерне сканування топографії – три десятиліття тому про це годі було і мріяти. Нині ж вчені хотіли порівняти M. sinocanadorum з іншими спорідненими завроподами, чиї решткибуло виявлено за останні роки.

Аналіз кісток та черепа істоти показав, що цей травоїдний завропод, що блукав територією сучасного Китаю близько 162 млн років тому, мав шию завдовжки 15 метрів. Це в півтора рази більше довжини типового двоповерхового автобуса. Або щонайменше вп’ятеро довше, ніж у жирафа, чия шия сягає лише 2-3 метрів.

На сьогодні така шия вважається найдовшою серед усіх відомих динозаврів: ці 15 метрів шиї дозволяли Mamenchisaurus sinocanadorum харчуватися рослинністю, максимально збільшуючи щоденну кількість їжі в організмі та не витрачати багато енергії на пересування. Динозаври виростали до 50 метрів завдовжки та важили понад 70 тонн. 

“Mamenchisaurus sinocanadorum важливі, тому що вони розсунули межі потенційної довжини шиї і були першими в родоводі завроподів. З 15-метровою шиєю здається, що Mamenchisaurus sinocanadorum може бути рекордсменом — принаймні доти, доки не буде виявлено щось довше”, — сказав провідний автор дослідження Ендрю Мур, палеонтолог та доцент Університету Стоуні-Брук у Нью -Йорк.

Вчені визначили довжину шиї, вивчивши три зразки хребців, що збереглись, і порівнявши їх з шийними кістками близькоспоріднених видів завроподів. За словами Мура, раніше вважалось, що найдовша шия належить динозавру Xinjiangtitan: проте тепер відомо, що вона була приблизно на 1,5 метра коротша за шию M. sinocanadorum.

Найдовша повна шия, задокументована вченими, належить скам’янілому динозавру під назвою Xinjiangtitan (вгорі). M. sinocanadorum (внизу) має ще довшу, вважають дослідники. Зображення – Andrew Moore

Також вченим стали відомі інші інтригуючі подробиці. Подібно до легкого скелета птахів, кістки M. sinocanadorum були порожніми, а не заповненими кістковим мозком, як у більшості ссавців. Комп’ютерна томографія показала, що повітря складало від 69% до 77% обсягу хребців. “Мабуть, це важливий механізм для створення такої довгої шиї, інакше вона стала б доволі важкою”, – пояснив Мур.

Згідно з дослідженням, еволюційні пристосування завроподів – гігантський розмір та вегетаріанська дієта – не мають сучасного аналога. Їхній родовід був дуже успішним: різні види завроподів виникли на початку ери динозаврів і процвітали аж до зникнення — 66 мільйонів років тому.

Як розповідало раніше BitukMedia, археолог випадково знайшла на узбережжі рекордний слід динозавра. 

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі