Четвер, 28 Березня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Цифрова кулінарія: на 3D-принтері надрукували чизкейк з сімох інгредієнтів (ВІДЕО)

Важливо

Американські дослідники приготували чизкейк з семи інгредієнтів за допомогою 3D-принтера та діодних лазерів. Сопла принтера пошарово наносили суміш з крекерів, шоколадну пасту, арахісове масло та навіть бананове пюре, а лазер підігрівав їх. Процес приготування відбувався повністю автономно — вчені мали лише наповнити установку потрібними інгредієнтами

Про це розповідає CNN.

Чого тільки не друкують на 3D-принтері нині! Навіть їжу. Її друк дозволить не лише спростити приготування, а й зробити процес більш контрольованим, адже все залежатиме від налаштування 3D-принтера. Щоб продемонструвати можливості технології, команда інженерів з Колумбійського університету, університету Пейс, а також нідерландського дослідницького університету Вагенінген, приготувала на 3D-принтері чизкейк.

У місцевому супермаркеті вчені придбали джем, арахісове масло, вишневий соус — їх можна було одразу завантажити в 3D-принтер, оскільки вони рідкі. Щоб додати у десерт начинку з банана, вчені розім’яли його вручну виделкою перед завантаженням. А для основи чизкейка вони створили пасту з крекерів, води та вершкового масла. Перед друком інгредієнти охолодили для більшої структурної стабільності. За словами науковців, це перша спроба приготування з допомогою 3D-принтера з використанням аж сімох інгредієнтів.

Арахісове масло наноситься на шар пасти з крекерів в процесу 3D-друку. Зображення – Jonathan Blutinger/Columbia Engineering

Процес приготування на 3D-принтері схожий до друку на ньому деталей з пластику: сопло пошарово наносить інгредієнти у запрограмованому наперед порядку та кількості. Однак на відміну від звичайних установок, кулінарний принтер має ще і діодний лазер (довжина хвилі випромінювання 445 нанометрів) та інфрачервоний лазер (на довжині хвилі у 980 нанометрів), які можуть продукт ще і термічно обробляти. Дослідники описують цю техніку як подібну до підсмажування крем-брюле на сильному вогні, але контрольовану в міліметровому масштабі. За пів години науковці отримали готовий чизкейк без жодного втручання у процес приготування. Цікаво, що вчені нічого не розповіли про смак друкованого десерта, але сам факт приготування їжі в такий спосіб вражає. 

Вчені наочно продемонстрували, як їхній підхід “цифрової кулінарії” допоможе успішно створювати багатошарові торти, які, на їхню думку, мають багато переваг перед їжею, зробленою руками людини.

Дослідники визнають, що їжа, створена за допомогою цієї технології, справді вважається ультраобробленою. А такий вид їжі, як показали останні дослідження, шкідливий для здоров’я людини. Проте вчені стверджують, що цифровий підхід до приготування допоможе вирішити цю проблему, оскільки дозволяє точно відкалібрувати вміст поживних речовин та калорій у продуктах.

Раніше BitukMedia розповідало про рослинне м’ясо, яке друкують в Ізраїлі по кілька тонн в день.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі