П’ятниця, 26 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Врятувати від вимирання: у світі залишилося два північні білі носороги, обидві самки

Важливо

З усіх тварин, що вимирають, північні білі носороги у найбільшій небезпеці. У дикій природі вони вважаються зниклими. Історія цих носорогів може закінчитися на двох особинах,  яких живуть з особистою озброєною охороною 24/7 у кенійському заповіднику. Це — мати та донька. Але вчені не втрачають надії врятувати вид від вимирання.

Про це розповідає Science Focus.

На початку XX століття північні білі носороги були звичайним явищем у саванах східної та центральної Африки. Але у наступні десятиліття браконьєрство, руйнування довкілля та збройні конфлікти призвели до скорочення популяцій. До 1980-х років у дикій природі залишилося лише 15 тварин. Коли вони померли, захисники природи сподівались відновити популяцію за рахунок невеликої кількості північних білих носорогів, що жили у неволі. Але виявилося, що ті погано розмножуються під наглядом.

Останній самець північного білого носорога помер у 2018 році. В світлі сумних перспектив ветеринар Томас Хільдебрандт з Інституту досліджень зоопарків та дикої природи імені Лейбніца разом з колегами почав збирати та заморожувати сперму білих носорогів. Загалом команда отримала зразки біоматеріалу чотирьох останніх самців.

Фото – Ami Vitale / Alamy

Деякі з них використали, щоб запліднити двох останніх представниць виду – мати та доньку Наджин та Фату з Кенійського зоопарку.  Але самки завагітніти не змогли. Єдиний вихід – ЕКЗ. Але й тут є проблеми. Наджин похилого віку, у неї пухлина яєчника – донором яйцеклітин їй вже не бути. Залишається тільки 22-річна Фату.

З 2019 року Хільдебрандт та його команда провели 11 успішних процедур та зібрали 164 ооцити. В результаті вченим вдалося створити 24 ембріони. Їх заморозили в азоті.

Тепер перед ветеринарами постає інше питання: хто виношуватиме ембріони? Задні лапи Наджин занадто слабкі, щоб виносити вагітність, а у Фату проблеми з маткою. На щастя, північний білий носоріг має близького родича — південного білого носорога. 39 представників цього виду також мешкають в кенійському заповіднику Ол Педжета.

Цього року Хільдебрандт та його команда сподіваються прилетіти до Кенії, обрати сурогатну матір та імплантувати їй один з ембріонів. Вагітність носорога триває близько 18 місяців, тому, якщо все піде добре, перше теля може народитися вже у 2024 році.

Як розповідало раніше BitukMedia, у Китаї успішно рятують популяцію полярного вовка шляхом клонування.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі