П’ятниця, 26 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Є шанс на порятунок – першому клонованому арктичному вовку вже 100 днів (відео)

Важливо

Пекінська біотехнологічна компанія показала першого в світі клонованого полярного вовка. Малюку вже 100 днів. Народження ще одного клона чекають вже за кілька днів. Успіх китайських вчених відкриває великі можливості для збереження видів тварин, що вимирають.

Про це повідомляє China Daily.

Вовченя, яке народилося 10 червня, є енергійним і має дуже добре здоров’я. Такий висновок можна було зробити під час відео прес-конференції, яка стала дебютом першого в світі клонованого арктичного вовка.

Як розповів гендиректор компанії SinoGene Мі Цзідун, клонувати полярного вовка вдалося з соматичних клітин, які не беруть участі у статевому розмноженні. Їх взяли зі зразка шкіри дикої арктичної вовчиці на ім’я Майя.

Вона потрапила до Харбінського полярного парку з Канади у 2006 році і дожила до сімнадцяти років. Це достатньо похилий вік для її виду. Вовчиця померла у серпні 2021-го. За життя у неї взяли та зберегли донорські клітини для майбутнього клонування.

І от майже через рік – 10 червня 2022 року – в лабораторії компанії в Пекіні народився її клон. Вовченя виносила собака породи бігль. За словами вчених, це безпечно для тварини – самці підсадили готовий ембріон. 

Цуценя з’явилося на світ вагою 520 грамів і з довжиною тіла 22 см. За півтора тижні цуценя важило вже більше кілограма, а за два місяці — понад 4,5 кг.

Клонований волк швидко росте і розвивається. Тварини, що народилися завдяки цій генно-інженерній технології, можуть давати потомство природним шляхом. І жити будуть стільки ж, як їхні родичі з дикої природи, – запевняють представники компанії.

Пращури арктичних вовків пережили льодовиковий період понад 300 тис років тому. Вони мають здатність протистояти надзвичайно низьким температурам і населяють багато снігових регіонів по всьому світу. Однак через постійну загрозу з боку браконьєрів та зменшення їхнього життєвого простору арктичні вовки потрапили до Червоного списку зникаючих видів Міжнародного союзу охорони природи.

Експерти назвали нинішнє досягнення проривом у захисті та поновленні популяцій тварин, що належать до вимираючих видів. Таким чином, генетична різноманітність не тільки не скоротиться, а навпаки – популяцію досліджуваних видів можна буде збільшити.  У компанії вважають, що в майбутньому клонування дозволить також відродити вже вимерлих тварин, якщо їхні клітини будуть вчасно зібрані та заморожені. 

Тим часом, китайські біотехнологи повідомляють, що за пару днів на світ з’явиться вже друге клоноване вовченя.

Як повідомляло раніше BitukMedia, науковці Національного університету Чунгнам у Південній Кореї змогли клонувати і генетично модифікувати цуценят породи бігль. Очікується, що це допоможе у лікуванні хвороб інших собак.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі