Четвер, 25 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Народилися перші у світі генномодифіковані цуценята бігля

Важливо

Науковці Національного університету Чунгнам у Південній Кореї змогли клонувати і генетично модифікувати цуценят породи бігль. Очікується, що це допоможе у лікуванні хвороб інших собак.

Про це повідомляє Mirror.

Лікарі змогли вилучити ген DJ-1, який пов’язаний з такими захворюваннями, як рак, хвороби Паркінсона та Альцгеймера. Найбільше від таких хвороб страждають чистопородні собаки, геном яких вироджується через інбридинг.

Для редагування геному собак використовували дві технології. За допомогою технології CRISPR-Cas9 лікарі відрізали частину генів, яка могла провокувати хвороби. Потім за допомогою перенесенням ядра соматичної клітини SCNT ядро яйцеклітини замінили на генномодифіковане ядро нестатевої клітини бігля.

Зараз обом собакам 22 місяці і вони є повністю здоровими.  Лікарі сподіваються, що генномодифіковані біглі допоможуть у майбутньому генетично покращити здоров’я бульдогів та інших порід собак. Але відзначають, що хвороби у собак проявляються із віком, тож за клонами будуть ретельно спостерігати надалі.

Як повідомляло раніше BitukMedia, канадська компанія Anaergia Inc. та японські підприємці побудують найбільшу в Японію екологічну електростанцію для переробки коров’ячих відходів у місті Косаока на південному узбережжі країни.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі