П’ятниця, 26 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Колективний інтелект – науковці дізналися дивовижний факт про мурах

Важливо

Колонія мурах приймає рішення, ніби нейрони у мозку – сприймає вхідні дані і після вирішення питання перетворює їх на поведінковий результат.

Про це йдеться у дослідженні, на яке посилається Science Alert.

Науковці із Лабораторії соціальної еволюції та поведінки в Університеті Рокфеллера в Нью-Йорку спостерігали за тим, як мурахи евакуюють свої гнізда, якщо у них підвищується температура.

Комахи діють, як і людські нейрони в мозку, все працює в унісон, кажуть науковці. Комахи розглядають два варіанти – з одного боку варіант продовжити роботу, з іншого – отримати перегрів і втратити членів колонії.  В певний момент рішення про те, що гніздо треба залишити, приймається колективом.

Науковці використали математичну модель для аналізу поведінки мурах і вважають, що серед них особини, які несуть фактор збудження і фактор гальмування змагаються так же, як нервові клітини у людському тілі. Поріг колективної сенсорної реакції мурах ґрунтується на балансі між цими двома факторами, а не лише  на індивідуальних уподобаннях кожної мурахи.

Говорячи іншими словами, мурашник вирішує, коли варто евакуюватися, за тим же самим принципом, за яким людина розуміє, що праска гаряча і треба відсмикнути руку.

При цьому, чим більше гніздо, тим вищу температуру готові витримати мурахи. Науковці використовували підігрів гнізда, камери спостереження і позначили крапка деяких комах. При розмірі гнізда у 36 робочих і 18 лічинок, мурахи увакуювалися за температури 34 градуси за Цельсієм. А гніздо із 200 мурах вирішили евакуювати за 36 градусів. Поки не зрозуміло, чому так корелюється розмір і рішення. Це може відбуватися через те, що у більшому колективі посилюється дія феромонів, якими мурахи спілкуються одне з одним, або через те, що велике гніздо складно евакуювати і тому розмір допустимих втрат змінюється.

 «Ми перші, хто підійшов до колонія як до когнітивної системи, яка отримує вхідний сигнал, а потім транслює його в поведінковий результат», – каже голова Лабораторії.

«Це перший крок до розуміння того, як насправді спільнота комах займається колективними обрахунками певних варіантів», – наголошує він.

Як повідомляло раніше BitukMedia, в Нью-Йорку  стартап Synchron випередив компанію Маска Neuralink  і першим в США отримав дозвіл на імплантацію нейрочіпа в мозок людини.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі