Вівторок, 23 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Знайома незнайомка: японські вчені відкрили новий вид орхідей

Важливо

Іноді нові види квітів ховаються там, де вчені найменше очікують їх побачити — у парках, садах і навіть у кашпо на балконах. Саме там дослідники з Японії нещодавно виявили новий вид орхідей. Її рожево-білі квіти настільки ніжні й тендітні, що виглядають так, ніби їх виткали зі скла.

Про це розповідає CNN.

Професор факультету біології Університету Кобе (Японія) Кендзі Суецугу з колегами здивували наукову спільноту тим, що відкрили новий вид рослини в країні, де вся флора вже ретельно вивчена та описана багато років тому.

Особливо вражає те, що це давня і добре відома в Японії орхідея з спірантів (Spiranthes). Орхідеї цього роду називають “дамськими косами” – за їхню схожість з хвилястими пасмами волосся. Вони мають центральне стебло, навколо якого висхідною спіраллю ростуть крихітні дзвоникоподібні квіти. Вони можуть бути білими, рожевими, фіолетовими або жовтими.

Орхідеї цього роду називають “дамськими косами” – за їхню схожість з хвилястими пасмами волосся. Зображення – Masayuki Ishibashi

Так от під одним видом орхідей довгий час вдавалось маскуватись двом різним квітам. Десятилітнє дослідження показало суттєві відмінності.

Нова елегантна орхідея з рожевими пелюстками, за словами авторів дослідження, ніби зроблена з найтоншого скла. Вперше її виявили поблизу острова Хатідзё в префектурі Токіо, тому вона отримала назву Хатідзёніс (Spiranthes hachijoensis). А вона й не думала ховатись десь у глибині тропічних лісів, а весь цей час росла на видноті  – її можна знайти на газонах у міських парках, приватних садах та на балконах.

Рід, до якого належить “новенька”, включає безліч видів, але вважалося, що в Японії росте тільки один – Spiranthes australis. Японці щиро її люблять. Квітка навіть оспівана у найстарішій антології японської поезії “Ман’ёсю” VII–VIII століть н. е.

За словами дослідників, кольори “новенької” варіюються “від фіолетово-рожевого до білого”. Зображення – Masayuki Ishibashi

Команда Суецугу кілька років збирала зразки японських орхідей, й одного разу вчені виявили, що кілька популяцій з різних місць не мають звичайних волосків на квітконосах. Далі з’ясувалось, що можливо раніше невідомий вид цвіте поряд з australis, але на кілька тижнів раніше за нього. Тому їхні репродуктивні періоди не перетинаються.

Вчені розпочали всебічне дослідження незвичайної орхідеї, яке тривало близько десяти років і включало аналіз ДНК, морфології, репродуктивної біології та спостереження у природних умовах. Зразки знайшли також у Лаосі та на Тайвані, залучили звідти колег-біологів.

Деякі були зібрані на приватних балконах та в домашніх садках. Фахівці виявили значні відмінності у споріднених ДНК давно відомої орхідеї та знову відкритої, хоча зовні вони були неймовірно схожі.

“Ми були в захваті від того, що виявили новий вид Spiranthes. Це найвідоміша орхідея в Японії, яку плекали століттями”, — наголосив автор дослідження Кендзі Суецугу.

Відкриття нового виду — рідкісна і гучна для японської аудиторії подія. Але воно також є дивовижним для вчених усього світу: виявилося, що «звичайний спірантес» насправді ділиться на два різні види, і другий з них весь час переховувався у всіх на очах.

Як розповідало раніше BitukMedia, в Австралії відкрили новий вид томатів. Він колючий, схожий на баклажани і надзвичайно гіркий.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі