П’ятниця, 26 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Дорогі кістки: скелет тиранозавра Трініті залишиться в Європі (ВІДЕО)

Важливо

6,1 млн доларів – за таку ціну пішов з молотка скелет тиранозавра рекса на прізвисько Трініті. Унікальний лот на аукціоні Koller (Швейцарія) придбав приватний європейський колекціонер. Аукціоністи очікували виручити більшу суму.

Про це повідомляє The Guardian. 

Повний скелет тиранозавра виставлений на торги втретє в історії та вперше на території Європи. Його висота близько чотирьох метрів, довжина – 11,6 метрів.

“Трініті” складається з 293 кісток трьох різних тиранозаврів віком від 65 до 67 млн років. Більше половини кісток є оригінальними, а решта – виготовлені з гіпсу та епоксидної смоли. При цьому череп одного з динозаврів зберігся в настільки доброму стані, що додавати до нього додаткові фрагменти не довелось.

За словами організаторів, Трініті зібрали зі зразків, витягнутих з трьох місць у формаціях Хелл-Крік та Ланс-Крік у штатах Монтана та Вайомінг (США) у період з 2008 до 2013 року.

Тиранозавр пішов з молотка аукціонного будинку Koller у Цюриху, не дотягнувши до очікуваного діапазону від 5 до 8 млн франків. Включно з “премією покупця” та комісійними, сума продажу склала 5,5 млн швейцарських франків.

У 1997 році скелет тиранозавра Сью придбали за 8,4 млн доларів, а у 2020 скелет на прізвисько Стен був проданий на Christie’s за рекордні 31,8 млн доларів. Цей скелет тиранозавра завдовжки 12 метрів і висотою 4 метри був знайдений у 1987 році палеонтологом-аматором Стеном Сакрісоном. Саме на його честь скелет отримав прізвисько Стен. Тиранозавр жив наприкінці Крейдового періоду, близько 67 млн років тому. Стен вважається одним з найбільш повних існуючих зразків тиранозавра рекса у світі: у ньому майже 200 оригінальних кісток.

Тиранозавр Стен. Фото – Mike Segar/Reuters

За словами фахівців, палеонтологи рідко знаходять настільки повні скам’янілості тиранозаврів. Судячи з ушкоджень, тиранозавр міг пережити напад представника свого виду. За життя динозавр важив близько 8 тонн, що більше ніж вдвічі перевищує вагу сучасного африканського слона.

Згідно з дослідженням, опублікованим у журналі Science, загалом на Землі проживало близько 2,5 млрд динозаврів.

Як розповідало раніше BitukMedia, тиранозаври були набагато розумнішими, ніж прийнято вважати сьогодні. Таку сенсаційну заяву зробила популяризатор науки, фахівець з порівняльної нейробіології та нейроанатомії Сюзана Еркулано-Оузель. Її стаття, опублікована на початку січня, наробила багато галасу.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі