Субота, 27 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Захищені природою: лінивці можуть допомогти вирішити проблему “супербактерій”

Важливо

В шерсті лінивців виявили бактерії, які, як припускають, виробляють антибіотики. У господарів вони контролюють багатий мікросвіт їхнього хутра. Група біологів з Університету Коста-Рики та Національного центру біотехнологічних інновацій сподівається, що знайдені мікрококи допоможуть людям вирішити проблему “супербактерій”, які стають стійкими до більшості антибіотиків, що є у людства.

Про це розповідає Phys.

Лінивці – національний символ Коста-Рики. Тварини мешкають у місцевому заповіднику, де про тварин піклуються і за потреби лікують. До ветеринарів потрапляють лінивці з дуже різними проблемами – після травм, з електричними опіками тощо. Але за три десятка років спостереження лише у п’ятьох були інфіковані рани. У переважній більшості випадків інфекцій в лінивців просто немає.

Фото – Bart van Dorp/Moment Open/Getty Images

У Джуді Ейві-Арройо, засновниці Заповідника лінивців у Коста-Риці, є припущення. “У нас не було жодного лінивця, який би на щось хворів. Це говорить нам про те, що в екосистемі їхнього організму відбувається щось таке, що їх захищає”, — каже вона.

Вченим відомо, що шерсть лінивців – це цілий мікробіом. В ньому серед інших мікробів співіснують численні спільноти комах, водоростей, грибків та бактерій. Деякі можуть бути збудниками захворювань. Але господарі напрочуд стійкі до інфекцій.

Біологи взяли зразки шерсті для лабораторних досліджень – зрозуміти, що то за рятівні сполуки і чи можуть вони бути корисними для людей. Загалом було виявлено 20 мікроорганізмів, які могли б контролювати весь мікробіом та не давати розмножуватися потенційним патогенам. Однак, за словами керівника дослідження, група все ще на початку тривалого шляху.

Фото – Phys.org

“Наш проєкт у будь-якому випадку сприяє пошуку нових молекул, які у середньо- чи довгостроковій перспективі будуть використані у боротьбі зі стійкістю до антибіотиків”, — упевнений Макс Чаваррія, головний дослідник Школи біології Університету Коста-Рики.

Людство стикнулось з необхідністю вирішити проблему “супербактерій”. За оцінками ВООЗ, до 2050 року стійкість до антибіотиків може спричинити 10 млн смертей на рік.

Відколи у 1928 року був відкритий пеніцилін, з’явилася велика кількість антибіотиків різних груп. Однак і бактерії навчилися пристосовуватись. Проблема резистентності мікроорганізмів ускладнюється надмірним застосуванням цих ліків у людей, тварин і навіть рослин. 

Як розповідало раніше BitukMedia, резистентні до антибіотиків гени знайшли у хмарах.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі