Четвер, 2 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Резистентні до антибіотиків гени знайшли у хмарах

Важливо

Науковці із канадського університету Лаваль у Квебеку та французького університету у Клермоні провели дослідження мікробіоти хмар над одним із вулканів Центрального масиву у Франції. Науковців вразила кількість бактерій у високогірних хмарах, які стійкі до антибіотиків.

Про це повідомляє NewAtlas.

Науковці проводили дослідження у південному французькому регіоні Пюї-де-Дом на висоті 1465 м. Протягом 12 сесій вимірювання хмар вони встановили, що у хмарах живуть 8 тис. бактерій на міліметр води. І у геномі цих бактерій 20,8 тис. копій резистентних до антибіотиків генів.

При тому, науковці відзначають, у хмарах, що утворилися над океаном, геном резистентних до антибіотиків бактерій відрізняється від тих, що утворилися над сушею.

Про те, що хмари є переносчиками бактерій, було відомо давно.Резистентні до антибіотиків мікроорганізми живуть зазвичай на землі чи на поверхні рослин і підіймаються у повітря під час вітру чи внаслідок діяльності людини. Але науковців вразило, що їх у хмарах така кількість.

В ідеалі, треба розробити засоби, які запобігатимуть поширенню через хмари резистентних до антибіотиків генів, підсумовують науковці.

Як повідомляло BitukMedia, вчені з Університету штату Вашингтон (США) виявили, що фекалії дитинчат кенгуру можуть бути корисними у боротьбі з глобальним потеплінням. Бактерії, що містяться в них, скорочують вироблення метану в коров’ячому шлунку. Це може вирішити важку проблему виділення парникового газу метану на фермах.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі