П’ятниця, 19 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Мікроби з фекалій кенгуренят зупинять глобальне потепління

Важливо

Вчені з Університету штату Вашингтон (США) виявили, що фекалії дитинчат кенгуру можуть бути корисними у боротьбі з глобальним потеплінням. Бактерії, що містяться в них, скорочують вироблення метану в коров’ячому шлунку. Це може вирішити важку проблему виділення парникового газу метану на фермах.

Про це розповідає Technology Networks. 

Вівці, корови та кози у процесі травлення виділяють величезну кількість небезпечного парникового газу – метану. Справа в тому, що метан швидше, ніж CO2, розкладається в атмосфері, але парниковий ефект метану набагато сильніший. Він приблизно в 30 разів краще за вуглекислий газ утримує тепло в атмосфері.

“Викиди метану від корів є одним з головних джерел парникових газів, але люди люблять їсти червоне м’ясо. Отже, треба вирішити цю проблему”, — каже дослідниця Біргітта Арінг.

Корови є ключовим фактором глобального потепління. Фото – JazzLove / Alamy

У минулому дослідники намагалися змінювати раціон корів, давати їм хімічні інгібітори, які б зупинили виробництво метану. Не вийшло – бактерії, що виробляють метан, швидко стають резистентними до хімічних речовин. Далі дослідники намагалися розробити вакцину проти бактерій, відповідальних за виробництво метану. І знов зазнали поразки –  мікробіом корови залежить від того, що вона їсть, а в світі існує занадто багато різновидів бактерій, що виробляють метан. Крім того, такі втручання можуть негативно вплинути на біологічні процеси тварин.

Біологи запропонували можливе вирішення проблеми, звернувши увагу на інших травоїдних тварин, зокрема на кенгуру. В їхніх дитинчат у травному тракті живуть бактерії, які допомагають перетравлювати їжу, але кінцевий продукт їхньої роботи — не метан, а оцтова кислота. На відміну від метану, який велика рогата худоба виділяє у великій кількості, оцтова кислота корисна для корів, оскільки сприяє зростанню м’язів і нешкідлива для атмосфери.

Після вивчення зразків фекалій кенгуру з’ясувалось, що оцтова кислота виробляється лише у дитинчат кенгуру, а от в дорослих особин – ні. Науковці виділили бактерії з фекалій кенгурят та пересадили їх у штучний коров’ячий шлунок. І вийшло – допомогло знизити кількість утворюваного метану.

Поки що експеримент провели лише на штучному шлунку, проте дослідники сподіваються незабаром випробувати технологію і на живих коровах. У разі успіху фермери отримають недорогу кормову добавку, яка зменшить метанові викиди їхніх господарств.

Як повідомляло раніше BitukMedia, підприємці планують переробляти відходи із корівників в екологічну електроенергію.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі