Середа, 1 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Леонардо да Вінчі міг збагнути гравітацію на століття раніше Ньютона

Важливо

Ісааку Ньютону приписують перше формулювання теорії гравітації. Він опублікував його у другій половині 17 століття. Але нове дослідження ставить під сумнів першість Ньютона. Леонардо да Вінчі на століття випередив час у розумінні процесів гравітації. Таких висновків дійшли дослідники, які вивчали його замальовки в щоденниках.

Про це розповідає The Independent.

Для роботи вчені використали щоденники Леонардо, які в наш час були оцифровані. Сучасні фізики виявили в записах серію малюнків з трикутниками і схожими на пісок частинками, що висипаються з банки. Вони переклали нотатки, написані знаменитим дзеркальним письмом для лівої руки, який читається праворуч наліво.

Виявилось, що да Вінчі (1452 – 1519 рр) занотовував експерименти з падінням різних предметів. Він вже тоді припустив, що вода чи пісок не падатимуть з постійною швидкістю, а швидше прискоряться за рахунок гравітації — ця ідея набагато випереджає свій час.

Вчений зрозумів, що якщо банку з піском тягнути вздовж горизонтальної площини з тим самим прискоренням, що й сила, що притягує зерно до землі, пісок утворює гіпотенузу трикутника. Це усвідомлення зміни швидкості об’єкта, що падає, з часом є вирішальним кроком на шляху до знаходження гравітаційної сталої на Землі.

Леонардо також майже точно розрахував гравітаційну сталу – з точністю близько 97 відсотків. Ця гравітаційна стала пізніше використовувалась Ньютоном для визначення його законів руху (включно з гравітацією) та Альбертом Ейнштейном в його загальній теорії відносності. Леонардо знав, що він щось знайшов, але не був певен, що це було. Вчені кажуть, що однією з основних проблем італійського ерудита було те, що інструменти його часу не дозволяли точно вимірювати час падіння предметів.

“Близько 500 років тому Леонардо да Вінчі намагався розкрити таємницю гравітації та її зв’язку з прискоренням за допомогою серії дотепних експериментів, керуючись лише своєю уявою та майстерними експериментальними методами”, — пишуть дослідники у своїй статті.

До слова, Галілео Галілей припустив, що швидкість падіння наростає пропорційно часу, а шлях — пропорційно квадрату часу, тільки в 1604 році, Ісаак Ньютон сформулював закон всесвітнього тяжіння ще пізніше – 1687-му.

Як розповідало раніше BitukMedia, тільки зараз вчені розгадали правильний “рецепт приготування” знаменитого римського бетону, який зробив будівлі надстійкими. Наприклад, римський Пантеон височіє у незмінному стані от вже 2000 років.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі