П’ятниця, 19 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Прадід проти Мафусаїла: кому належить титул найстарішого дерева Землі

Важливо

У лісі на півдні Чилі росте гігантське дерево, якому, як вважають, 5 тисяч років. Невдовзі його можуть офіційно визнати найстарішим у світі. Кипарис-велетень, відомий як Прадід, – джерело цінної наукової інформації. Прийнято рішення обмежити доступ туристів до довгожителя та засекретити його місцезнаходження.

Про це розповідає Science Alert. 

Дерево, яке має всі шанси бути визнаним найстарішим деревом у світі, росте на краю лісового яру за 800 кілометрів на південь від Сантьяго.

Діаметр стовбура Прадіда сягає чотирьох метрів, а висота — 28 метрів. Він належить до виду Fitzroya cupressoides – фіцройя кипарисоподібна, їх ще називають патагонськими кипарисами. Фіцройї – ендеміки для півдня Чилі та Аргентини. Ці вічнозелені дерева ростуть дуже великими, але ростуть повільно.

Чилійський Прадід. Фото – Dr Jonathan Barichivich

Вчені вважають, що вік Прадіда перевищує п’ять тисяч років. А отже, він старший за Мафусаїла. Ця остиста сосна з Каліфорнії дістала ім’я від одного з біблійних персонажів, який прожив 969 років. Зараз це дерево вважається найстарішим індивідуальним живим організмом на нашій планеті. Його вік становить 4850 років. У будь-якому випадку, Прадід і Мафусаїл вже існували, коли в іншій півкулі люди почали зводити Стоунхендж і будувати піраміди!

Знайомтесь, Мафусаїл! Фото – Piriya Photography/Getty Images

У 2020 році вчені за допомогою ручного коловорота з насадкою максимальної довжини зробили у стовбурі Прадіда вузький отвір, але так і не змогли дістатись центра. Аналіз зразка деревини дозволив оцінити його вік у 2400 років. На підставі цих даних дослідники побудували математичну модель. З точністю до 80% вона показала, що вік всього дерева становить щонайменше п’ять тисяч років, а, може, і більше.

Чилійський Прадід. Фото – Dr Jonathan Barichivich

В останні роки слава Прадіда тільки зростала. Дедалі більше туристів готові годинами дертись крізь густий ліс заради знімка з велетнем. Аби захистити дерево, керівництво Національного парку, на території якого росте довгожитель, вирішило обмежити доступ до нього. При цьому точне розташування Мафусаїла взагалі тримають у секреті.

Антоніо Лара, дослідник з факультету науки та клімату Австралійського університету, спостерігає за Прадідом в Національному парку Алерсе Костеро у Вальдівії, Чилі. Фото – Martin Bernetti/AFP

Такі стародавні дерева треба берегти як зіницю ока. Вони – справжні портали у минуле, зазначають вчені. Їхні річні кільця зберігають інформацію про посухи та повені, пожежі та землетруси, за ними можна судити, як життя на планеті адаптувалось до стихійних лих та кліматичних змін. 

Раніше BitukMedia розповідало, як ялинки розвинули свою пірамідальну форму.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі