П’ятниця, 26 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Скарб вікінгів знайшовся через генеральне прибирання у підвалі

Важливо

Побачив світ рідкісний запас 1000-річних залізних виробів, який 40 років пролежав у підвалі сім’ї в Норвегії. Жінка виявила скарб вікінгів під час весняного прибирання. Археологи припускають, що хтось закопав знайдені зливки, аби згодом повернутись за цінностями.

Про це пише журнал Livescience.

Коли норвежка Грета Марго Сорум вирішила провести вдома весняне прибирання, вона і не думала, що її ім’я з’явиться у світовій пресі. Але так сталось, що саме вона знайшла у підвалі скарб вікінгів — 32 залізні зливки. Археологи оцінили знахідку як рідкісну — востаннє такий скарб у регіоні знаходили понад сто років тому. 

Жінка згадала, що у 1980-х її батько копав колодязь на подвір’ї будинку, виявив цю зв’язку металевих предметів та просто закинув її в якийсь кут у підвалі. Там вони і пролежали сорок років. Натрапивши на них знову, Сорум припустила, що це може бути щось цінне і передала знахідку археологам.

Усі зливки абсолютно однакові за формою, розміром та вагою — 50 грамів кожен. Припускають, що тисячу років тому такі зливки використовували як платіжний засіб. На вузькому кінці кожної лопатки є отвір, ймовірно, щоб можна було зібрати їх у зв’язку.

Яким часом датувати “лопатки” вчені ще не визначились. В них принаймні дві версії: або це епоха вікінгів – 793-1066 роки нашої ери, або 1066-1350 роки – так зване високе середньовіччя.

“Ми називаємо це знахідкою у схованці, бо ясно: хтось закопав їх із наміром повернутися за скарбом пізніше”, — прокоментував доцент Університету Осло та Музею історії культури в Осло К’єтіл Лофтсгарден.

Вчені виходять з того факту, що неподалік місця знахідки тисячу років тому проходила відома Бергенська королівська дорога – “Конгевеген”. Це був великий торговий шлях між Бергеном та Осло. Регіон був багатий на залізо, і з кінця епохи вікінгів місцеві фермери виробляли метал у великих масштабах. Територія навколо дороги була всіяна вугільними ямами для виплавки заліза. Потім торговці продавали його еліті у прибережних районах Норвегії.

За словами Лофтсгардена, подібні вироби із заліза вже є в колекціях музеїв, але це відкриття рідкісне, оскільки будівельні проєкти часто руйнують або пошкоджують заховані скарби.

Колекцію “лопаток”передали спочатку місцевому Народному музею Вальдреса, а тепер зливки зберігаються в Музеї історії культури в Осло. Такі старовинні артефакти допомагають здобути нові знання про історію внутрішніх районів країни, кажуть археологи.

Раніше BitukMedia розповідало про середньовічний скарб, знайдений на околицях містечка Хогвауд у Нідерландах.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі