Субота, 20 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Дарунки минувшини: знайдено тисячолітній скарб

Важливо

Нідерландський історик Лоренцо Рюйтер у 2021 році прочісував з металошукачем поле на околицях містечка Хогвауд (провінція Північна Голландія)… і знайшов середньовічний скарб. Рюйтер передав знахідку владі. Весь цей час спеціалісти з Національного музею сторожитностей тримали її в секреті і вивчали. Тепер унікальні предмети виставили у музеї на загальний огляд.

Про це розповідає Arkeonews.

“Це було дуже особливе відкриття чогось такого цінного, я справді не можу це описати. Я ніколи не очікував знайти щось подібне”, – сказав Рюйтер, який займається пошуком скарбів вже понад 10 років. За його словами, мовчати про знахідку всі два роки йому було складно.

Найціннішою частиною скарбу є чотири золоті сережки-підвіски у формі півмісяця. Разом з ними в пакунку або мішку (судячи зі знайдених залишків тканини) зберігалися дві тонкі золоті смужки, що підходять одна до одної, і 39 дрібних срібних монет.

Припускають, що скарб був заритий в середині XIII століття. Адже знайдені монети датуються періодом між 1200 та 1248 роками, їх викарбували на території сучасних Нідерландів та Німеччини. При цьому коштовності, заховані разом з монетами, приблизно на 200 років старші – вони були виготовлені в XI столітті.

Сережки-підвіски дуже великі, завширшки понад п’ять сантиметрів. Дві з них прикрашені складним філігранним візерунком, а на двох інших вигравірувано декоративні сцени. На одній із підвісок зображено чоловічу голову в короні із сонячних променів. Фахівці припустили, що це портрет Sol Invictus – римського бога Сонця.

Sol invictus на золотій сережці. Фото – Archeology West-Friesland/Fleur Schinning

Оскільки підвіски декоровані лише з одного боку, а застібки на них дуже тендітні, швидше за все, їх не носили у вухах, а прикріплювали до головного убору або пов’язки на голові, вважають вчені.

Музей зазначає, що знайти в Нідерландах середньовічні прикраси із золота – це велика рідкість.

Поки не вдалося з’ясувати, чому артефакти були закопані. Але в середині XIII століття Хогвауд був в епіцентрі збройного протистояння Західної Фрісландії та Голландії.

Лоренцо Рюйтер вважає, що, можливо, якийсь багатий представник знаті на той час закопав цінні предмети, щоб захистити їх і сподівався викопати, як тільки це знову стане безпечними.

Враховуючи його археологічну значимість, скарб було передано в оренду музею, який його демонструватиме, але він залишиться офіційною власністю Лоренцо Рюйтера, який знайшов його.

Фото – Archeology West-Friesland/Fleur Schinning

Як розповідало раніше BitukMedia, житель польського села Занювка випадково знайшов глиняний глек з монетами 17 століття.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі