П’ятниця, 3 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Вчені знайшли дивний підводний вулкан, який “схожий на кекс”

Важливо

Підводний вулкан у формі великого кексу виявили вчені у Тихому океані. Знахідка розташувалась за 322 кілометри від узбережжя Каліфорнії (США). Офіційно підводними горами вважаються об’єкти вищі за тисячу метрів, але океанографи хочуть надати цей статус і виявленій височині.

Про це повідомляє Live Science.

“Це підводна гора з крутими схилами, що здіймаються з дна моря, і залишки згаслого вулкана”, – описали знахідку в Національному управлінні океанічних та атмосферних досліджень.

Висота підводного вулкана – 975 метрів. Океанологи вже назвали його підводною горою, хоча зазвичай такий статус здобувають утворення не нижче кілометра.

“Зазвичай у підводних гір похилі схили, як у Фудзіями. Але цей вулкан справді крутий — він здіймається з морського дна, як вежа”, — розповіла керівник дослідницької програми Аврора Елмор.

За словами дослідників, незвичайну форму вулкана можна пояснити або швидкою та інтенсивною вулканічною активністю, або морським органічним сміттям, що скупчилось на горі, — детритом.

Інша особливість гори-кексу – розташування. Вона знаходиться там, де підводні вулкани зазвичай не трапляються. Це дозволить вченим переглянути географію розташування подібних утворень.

Як розповідало раніше BitukMedia, в острівному королівстві Тогна у Полінейзії з’явився новий острів. Його вже встигли зняти із супутника. Хоча, кажуть науковці, цей вулканічний малюк, скоріш за все, довго не проживе.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі