П’ятниця, 29 Березня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Вчені розповіли, як ялинки розвинули свою пірамідальну форму

Важливо

В переддень новорічних свят вчені оприлюднили чергове різдвяне дослідження. Вони розповіли, як і чому ялинки розвинули свої пірамідальні форми.

Про це розповідає Earth Sky.

У запитання “Чому ялинки мають форму піраміди?” є, як виявляється, дуже логічне пояснення.

Як правило, хвойні дерева ростуть у різних куточках світу, крім Антарктиди. Однак найчастіше вони зустрічаються в місцях з суворими зимами. Вчені вважають, що дерева розвинули свою форму, щоб мати змогу протистояти стихії та вазі важкого мокрого снігу.

Хвойні дерева здебільшого мають неглибоке коріння. Тобто у них немає довгого міцного коріння, яке б дозволило їм втриматися при сильних поривах вітру. Саме тому хвойні розвинули пірамідальну форму — виходить, що це їхній спосіб утримувати себе у вертикальному положенні.

Однак, навіть це ще не все. Дослідники виявили, що їхня форма допомагає хвойним отримувати більше світла в регіонах, де світловий день може бути занадто коротким. Все дуже просто – верхні гілки не затіняють нижні, вони ярусні з відкритими ділянками між шарами. Все це допомагає проходити вітру, а дерево отримує достатньо світла, особливо коли сонячне світло падає під низьким кутом, як це не рідко буває в зимові місяці.

Дослідники наголошують, що пірамідальна форма різдвяної ялинки насправді життєво необхідна дереву — вона допомагає йому процвітати у вітряних та снігових умовах, а також допомагає нижнім гілкам отримувати необхідну кількість сонячного світла, вказує Фокус.

Як розповідало раніше BitukMedia, Санта-Клаус вже підготував подарунки і готується розносити їх по всьому світу! І хоча цій традиції вже багато десятків років, вчені вирішили підрахувати, наскільки Санта сучасний чи підтримує він екологічний спосіб життя? 

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі