Вівторок, 30 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Вчені підрахували вуглецевий слід Санта-Клауса

Важливо

Санта-Клаус вже підготував подарунки і готується розносити їх по всьому світу! І хоча цій традиції вже багато десятків років, вчені вирішили підрахувати, наскільки Санта сучасний чи підтримує він екологічний спосіб життя? 

Про це розповідає Daily Mail.

Якщо раптом Санта ще не замислювався про свій вуглецевий слід, за нього це зробили вчені з Університету Пердью (США). Вони були дуже ретельні.

Щороку напередодні Різдва Санта вирушає у навколосвітню подорож завдовжки 160 млн кілометрів. Дорогою він має відвідати 2 млрд дітей у світі, щоб доставити різдвяні подарунки кожному.

Припускаючи, що в середньому в сім’ї 2,5 дитини, це означає, що Санта має відвідати 800 млн будинків по всьому світу. І, ґрунтуючись на міжнародній шкалі дат, вчені вважають, що на доставку подарунків він має 34 години.

Згідно з дослідженням TRACK, якби Санта зайняв місце в літаку Boeing 747, пролетівши аналогічну відстань без використання екологічно чистого авіаційного палива, він витратив би 18 4000 тонн CO2.

Санта живе на Північному полюсі у будинку площею 232 квадратні метри. Там досить холодно, температура у січні опускається до -19,1°C. Щоб зігрітися в холодні місяці, Санта обігріває свій будинок, використовуючи відновлювані джерела енергії, які, на думку дослідників, становлять лише 10 тонн СО2.

Дослідження продемонстрували, що ельфи, які виготовляють подарунки для Санти та обігрівають хатину Санти та його подорож на санях, виробляють 20 000 тонн викидів CO2. Це більше, ніж літак, але при цьому, це еквівалентно 0,5% найгірших оцінок вуглецевого сліду Чемпіонату світу з футболу в Катарі.

Висновок вчених – Санта-Клаус веде досить екологічний спосіб життя.

Як повідомляло раніше BitukMedia, на тлі війни в Україні у Фінляндії прийняли рішення в разі потреби повернути дім Санти до своєї початкової функції – аварійного бомбосховища на випадок нападу.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі