П’ятниця, 26 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Дивом не вижив: у бурштині вперше знайшли таргана віком 30 млн років

Важливо

Новий вид таргана подарував світу шматок домініканського бурштину. Відкриття зробив почесний професор Університету штату Орегон (США) Джордж Пойнар. І таргану, і його спермі, що знайшли з ним, близько 30 млн років! Це перший подібний випадок – досі останків тарганів разом з їхніми статевими клітинами в бурштині не знаходили.

Про це розповідає Phys.

Йдеться про стародавнього представника найживішого виду, що населяв доісторичну Америку. Серед сучасних тарганів, що мешкають у Домініканській республіці або ще десь у Карибському регіоні, нащадків застиглого у бурштині немає. Його найближчі родичі мешкають зараз в Африці та Азії.

Професор Пойнар описав свою знахідку в журналі Biologia. Він встановив, що тарган належить до раніше невідомого виду, який з його подачв отримав назву Supella dominicana.

Вік знайденої вченим особини чоловічої статі сягає 30 млн років. Це крихітна комаха з розміром тіла лише 7 мм.

“Цікаво, що змусило цих тарганів вимерти, якщо їх зараз так важко позбутися?”, — пожартував професор Пойнар.  Примітивних і неймовірно живучих тарганів на Землі налічується понад 4 тис. видів. Вони здатні виживати в умовах екстремально низьких температур. Вони витримують зовнішній тиск, що за своєю силою в 900 разів перевершує їхню власну вагу. Саме тому розчавити таргана, просто наступивши на нього, досить важко. Ба більше – тарган здатний тиждень прожити без голови!

Таргани можуть тікати від небезпеки буквально зі швидкістю блискавки: співвідношення їхньої швидкості та довжини тіла – це ніби людина бігла б зі швидкістю близько 90 метрів за секунду.

Неймовірно плідні, таргани стійкі до токсичних субстанцій, оскільки їхній організм містить спеціальні захисні білки. З’являється дедалі  більше доказів того, що ці комахи розвинули стійкість до багатьох інсектицидів (хімічних отрут). Між тим, самі вони  є переносниками небезпечних для людини бактерій та вірусів, 

Словом, продовжив професор Пойнар, “багато хто може сказати, що найкраще місце для таргана — це бути похованим у бурштині”.

Як повідомляло раніше BitukMedia, група вчених повідомляє про створення лазерної гармати зі штучним інтелектом, яка прицільно вбиває тарганів. Система вартістю 250 доларів автоматично вистежує та знищує шкідливих комах на відстані 120 см. Пристрій має відкритий вихідний код. От тільки “трохи небезпечний” для людей.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі