П’ятниця, 19 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

А раніше капцем: вчені запропонували стріляти по тарганах лазером зі штучним інтелектом

Важливо

Група вчених повідомляє про створення лазерної гармати зі штучним інтелектом, яка прицільно вбиває тарганів. Система вартістю 250 доларів автоматично вистежує та знищує шкідливих комах на відстані 120 см. Пристрій має відкритий вихідний код. От тільки “трохи небезпечний” для людей.

Про це повідомляє Vice.com. 

Пастки, інсектицидні гелі, пасти та аерозолі не показали себе ефективними проти тарганів. На відміну від капця. Але щоб завдати влучного удару по мішені, що швидко рухається (приблизно 4,8 км на годину!), потрібна неабияка вправність. Знаючи про це, вчені запропонували використовувати проти тарганів зброю ХХІ століття. Йдеться про лазер, обладнаний машинним зором і керований нейромережами. 

Схему дії “зброї” виклали у науковому журналі Oriental Insects. Послідовність така. На першому етапі одноплатний комп’ютер Jetson Nano за допомогою нейронних мереж обробляє сигнал від двох цифрових камер. Його завдання – визначити положення комахи у 3D-просторі. На другому етапі, вже після розрахунків, комп’ютер передає сигнал пристрою, який керує лазерним променем за допомогою дзеркал. І у фіналі, після націлювання, слідує постріл лазера. При цьому камери повинні підтвердити знищення цілі. В іншому випадку лазерна “указка” автоматично робить ще п’ять спроб знищити комаху.

Науковий співробітник Університету Херіота-Ватта (Шотландія) створив лазерний пристрій для боротьби з комахами.

Те, що звучить фантастично, вельми доступне у ціні. Як пояснив провідний автор дослідження Ільдар Рахматуллін, доцент інженерної школи Університету Херіота-Ватта (Единбург, Шотландія), загальна вартість усіх пристроїв такої лазерної гармати не перевищує 250 доларів США. А в перспективі ціну можна буде знизити до 30 доларів. 

Під час експерименту дослідники використовували три рівні потужності лазера. Мішенню стали 150 тарганів породи Blattella germanica або прусак рудий. Максимально ефективним показав себе промінь потужністю 1,6 Ват. Він розправлявся з тарганом за 2-3 секунди безперервного нагрівання на відстані 120 см. 

Слабкіші лазери (300 міліват) не вбивали тарганів миттєво, але змушували їх тікати із зони впливу променя. За словами дослідників, малопотужним лазером можна принаймні вигнати комах з-під плінтуса.

Пристрій може зібрати кожен охочий – його деталі можна легко придбати, а до програмної частини є доступ. Вчені припускають, що у майбутньому технологію можна буде доопрацювати і застосувати проти комарів, гусені, сарани, шершнів тощо.

І хоча знищення комах-шкідників лазером можна вважати екологічно чистим способом, використовувати його в домашніх умовах небезпечно. Лазерний промінь може поцілити в око людині. І, як наслідок, – відшарування сітківки та втрата зору.

Отже, капці, як і раніше, в топі боротьби з прусаками рудими.

Як повідомляло раніше BitukMedia, японські науковці навчились створювати тарганів-кіборгів. Комахи можуть стати помічниками рятувальників у пошуках жертв стихійних лих, які опинились під завалами. Прорив став можливим завдяки ультратонким сонячним батареям.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі