Четвер, 25 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Таргани-кіборги, керовані рюкзаками на сонячних батареях, рятуватимуть людей

Важливо

Японські науковці повідомляють, що навчились створювати тарганів-кіборгів. Комахи можуть стати помічниками рятувальників у пошуках жертв стихійних лих, які опинились під завалами. Прорив став можливим завдяки ультратонким сонячним батареям.

Про результати дослідження розповів журнал npj Flexible Electronics.

Ідея використання тарганів для допомоги у пошуково-рятувальних операціях розроблялася вже досить давно. У новому дослідженні міжнародна група дослідників повідомила, що розробила систему для дистанційного керування ногами тарганів здалеку. Японські дослідники впровадили сонячні елементи в електронний рюкзак, який можна закріпити на тарганах.

Так званий рюкзак для таргана підключають до нервової системи комахи. Система має вихідну потужність приблизно в 50 разів вищу, ніж попередні пристрої. Вона передбачає використання ультратонкого і гнучкого сонячного елемента. Натискання кнопки надсилає в рюкзак удар, що змушує таргана рухатися у певному напрямку.

Саме застосування сонячної батареї є оновленням у порівнянні з попередніми моделями “живих кіборгів”. Так у 2015 році дослідники з Університету штату Північна Кароліна використовували звичайні невеликі батареї. Це обмежувало час, доступний для навігації комахи.

Нинішній ультратонкий сонячний елемент розробляла японська група вчених Riken.

Піддавала своїх тарганів безлічі експериментів і спостерігала, як таргани рухаються в залежності від товщини плівки. Це допомогло їм вибрати модуль приблизно в 17 разів тонший за людське волосся. Лише 0.004 мм. Його кріплять до черевця комахи. Такий тонкий руху таргана ніяк не перешкоджає.

У серії експериментів команда також продемонструвала, як система може керувати тарганом за бажанням за допомогою бездротової системи.

Для “роботи” залучають не всіх тарганів, а мадагаскарських. Це одні з найбільших тарганів у світі. Але навіть вони можуть проникати крізь крихітні тріщини в уламках, знаходячи вцілілих у важкодоступних місцях. Сонячна батарея означає, що вусаті помічники не будуть обмежені терміном служби батареї.

Різних комах перетворорюють на кіборгів вже давно. Цілі, як правило, різні. Сарану-кіборга, наприклад, можна використовувати для ідентифікації вибухових речовин за запахом, а кіборги-бабки зарекомендували себе ефективними мініатюрними безпілотниками. 

Як повідомляло раніше BitukMedia, людиноподібний робот-дайвер  OceanOneᵏ зі Стенфордського університету здійснив заплив у Середземному морі. Оператору OceanOneᵏ вдалося повзаємодіяти із затонулими уламками літака, підводним човном та навіть римським кораблем другого століття, звідки вдалося з його допомогою підняти вазу й олійну лампу.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі