П’ятниця, 29 Березня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Не за сезоном: консервований сніг “врятує” лижних бігунів

Важливо

В Німеччині на гірському курорті Оберстдорф вчаться консервувати сніг. Сніжні запаси зробили вперше. Допомагає звичайна дерев’яна тріска.

Про це передає Reuters.

Місто Оберстдорф, яке приймало кілька Чемпіонатів світу з гірських лиж, вперше випробувало новий метод збереження снігу. Поки це лише експеримент. 

В спеціально відведене місце цілу зиму звозили сніг. З наближенням тепла його закрили дерев’яною тріскою, шар якої сягає півметра. Тріска – матеріал природний. Його перевага в тому, що під час дощу він всмоктує воду. В суху погоду волога випаровується і цим створює охолоджувальний ефект. 

“Досвід показує, що до осені обсяг снігу зменшується приблизно на 20% або 25%”, – розповів Флоріан Шпайгл, співробітник організації Oberstdorf Nordic Center.

В Оберстдорфі вже невдовзі відкриють першу трасу. Зазвичай для цього використовували снігову гармату. Цього разу використають снігові запаси минулого сезону. Отже, трасу можна буде зробити раніше і швидше. Першого свіжого снігу можна й не чекати.

Безперечно, така можливість порадує лижних бігунів. Влітку їм доводиться тренуватись на роликових лижах. “Спортсмени, які ціле літо тренуються на лижах на колесах, втрачають відчуття бігових лиж. Ковзання по снігу зовсім не схоже на їзду на роликах”, – пояснив Шпайгл. Тому центр прагне швидше вивести бігунів на сніг.  

Якщо експеримент виявиться успішним, в Оберстдорфі щозими запасатимуться снігом для наступного сезону. Центр все ще збирає докази щодо нового методу “консервації” снігу, який вже був випробуваний в Італії та Швейцарії.

На цьому південнонімецькому курорті постійно проводять змагання із зимових видів спорту, зокрема лижні чемпіонати, а також турніри з фігурного катання.

Як повідомляло раніше BitukMedia, українець Олександр Абраменко став срібним призером Олімпіади-2022 у лижній акробатиці. У суперфіналі український фристайліст показав другий результат.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі