П’ятниця, 29 Березня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Звідки в єгипетських гробницях віком 4 тисячі років голови крокодилів

Важливо

Польські археологи зробили несподіване відкриття. У гробницях Фіванського некрополю вони виявили голови дев’яти крокодилів, загорнених у лляну тканину. Вчені припускають, що частини тіл тварин могли бути багатим дарунком для статусного небіжчика.

Про це розповідає Heritage Daily.

Археологи з Центру середземноморської археології Варшавського університету (Польща) проводять розкопки у Фіванському некрополі, розташованому на західному березі Нілу, навпроти сучасного Луксора. У давньоєгипетські часи тут знаходилося місто Фіви, столиця Верхнього та Нижнього Єгипту. Фіванський некрополь використовували для ритуальних поховань майже всієї епохи правління фараонів.

Під час розкопок в одній з частин комплексу, некрополі Ель-Ассасіф, що на захід від дороги, яка веде до поминального храму цариці Хатшепсут, ще 2013 року археологи знайшли дві гробниці.

Некрополь Ель-Ассасіф (Єгипет). Фото – Heritage Daily/Shutterstock

Одна з них належить Хеті, високопосадовцеві часів правління фараона Небхепетра Ментухотепа II, який правив у період з 2055 до 2002 року до нашої ери. У другій гробниці похований анонімний представник знаті того періоду.

Нещодавно в обох гробницях знайшли голови дев’яти крокодилів, загорнених у лляну тканину. Йдеться про фрагменти черепів та щелеп. Частини плазунів не були муміфіковані. Археологи припускають, що частини тіл тварин могли бути багатим підношенням, що символізував високий статус похованого.

Встановлено, що особини належали до виду Crocodylus niloticus — нільських крокодилів, найбільших з африканських.

Нільські крокодили Південної Африки. Фото – Dewet/Wikipedia

У Стародавньому Єгипті крокодили асоціювалися з богом води та розливу Ніла Собеком (Себеком). Його часто зображали у вигляді людини з крокодилячою головою. Собек уособлював владу фараонів, військову звитягу, родючість, а також захищав людей і богів від злих сил.

Як повідомляло раніше BitukMedia, міністерство туризму та старожитностей Єгипту повідомило про нове відкриття археологів. У гробницях, яким може бути понад дві тисячі років, знайшли мумій з коштовним металом у роті. Вчені припускають, що використовувати такий метал могли лише для особливих небіжчиків. І золоті язики були їм потрібні на особливий випадок.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі