Четвер, 25 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Золоті язики мумій – навіщо єгипетським небіжчикам такі прикраси?

Важливо

Міністерство туризму та старожитностей Єгипту повідомило про нове відкриття археологів. У гробницях, яким може бути понад дві тисячі років, знайшли мумій з коштовним металом у роті. Вчені припускають, що використовувати такий метал могли лише для особливих небіжчиків. І золоті язики були їм потрібні на особливий випадок.

Про це розповідає Daily Mail.

Некрополь Кевайсна, де ведуть розкопки, складається з сотень стародавніх поховань. Але гробниці на різних рівнях належать до різних історичних періодів. Виявлені нещодавно мумії із золотом у роті поки не мають точного датування. Але такі традиції вже відомі вченим з іншого місця в Єгипті. У лютому 2021-го археологи знайшли мумію із золотим язиком під храмом Тапосиріс Магна неподалік колишньої столиці країни – Олександрії.

Тапосиріс Магна означає “велика гробниця Осиріса”. Саме цей бог вважався повелителем підземного світу та суддею для душ померлих. За припущеннями вчених, язик з чистого золота міг бути не просто міфологічним символом потойбіччя.

Золотий язик мумії. Фото – Міністерство туризму та старожитностей Єгипту

Єгиптяни вірили, що з його допомогою померлі зможуть поговорити з самим Осирісом, коли опиняться в його царстві мертвих. І, можливо, випросити милосердя до своєї душі. Вчені вважають, що під час муміфікації в даному випадку справжній язик людини видаляли, а до рота клали золотий.

Фахівці зазначають, що мумії дуже погано збереглися. Судити про їхню історію дозволяють переважно лише коштовні та інші предмети. Крім мумій із золотими язиками, у сусідніх гробницях знайшли тіла, які були повністю покриті тонкими шарами золота просто під лляними полотнами, які використовували для бальзамування.

В інших могилах з померлими лежали уламки золотих предметів у вигляді комах та квітів лотоса, керамічні ступи для процесу муміфікації та похоронні прикраси.

Під час нещодавніх розкопок також вдалось виявити багато золотих “чипсів”. Фото – Міністерство туризму та старожитностей Єгипту

Все це, за словами фахівців, свідчить про те, що гробниці належали високопоставленим людям. Покривання тіл сусальним золотом та інші золоті предмети були розкішшю, яка призначалася лише для вищої еліти і наближених правителям Єгипту.

Як повідомляло раніше BitukMedia, дослідники з музею Манчестерського університету у Великій Британії стверджують, що стародавні єгиптяни створювали мумії не для того, щоб зберегти тіло померлого для потойбіччя. Виявляється, це уявлення абсолютно хибне і науковці це визнають.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі