П’ятниця, 26 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Помилка вчених: для чого у Стародавньому Єгипті муміфікували тіла?

Важливо

Дослідники з музею Манчестерського університету у Великій Британії стверджують, що стародавні єгиптяни створювали мумії не для того, щоб зберегти тіло померлого для потойбіччя. Виявляється, це уявлення абсолютно хибне і науковці це визнають.

Про це розповідає Live Science. 

Зараз фахівці музею готуються до великої виставки, присвяченої муміям Стародавнього Єгипту, і в рамках промокампанії розповідають, чим керувалися єгиптяни, муміфікуючи мертвих. 

Довгий час вважалося, що вони робили це для збереження тіла після смерті. Мовляв, без тіла померлий не зміг би потрапити до потойбічного світу. Історики зазначають, що це припущення вперше висловили англійські дослідники вікторіанської доби. Саме вони проводили розкопки у гробницях єгипетських фараонів. Вони ж з’ясували, що для муміфікації єгиптяни використовували сіль. Її ще застосовували для засолювання риби. Можна було припустити, що єгиптяни роблять це для кращого збереження тіла людини, яка вирушає у світ мертвих.

Однак сіль, яку використовували для муміфікації, не була звичайною харчовою сіллю. Йдеться про мінерал натрон, який вдосталь зустрічався на дні озера біля Нілу. Його ж храмові служителі у Стародавньому Єгипті наносили на статуї богів для очищення. Крім того, в речовину для муміфікації додавали пахощі. Натрон (дар шанованої річки) і пахощі були цінними подарунками богам, які померлий забирав з собою у потойбіччя. При цьому і він сам ставав ближче до богів.

“Навіть слово для позначення пахощів у стародавньому Єгипті було “senetjer”, що буквально означає “зробити божественним”. Коли ви підпалюєте пахощі в храмі, це доречно, тому що це дім бога, а пахощі роблять простір божественним. А коли ви наносите на тіло запашні смоли, ви робите його божественним. Ви не обов’язково зберігаєте її”, – пояснив куратор музею Кемпбелл Прайс.

Мумія жінки на ім’я Ісаїс, дочки Деметрія. Фото – Manchester Museum

Дослідник зазначає, що видалення органів померлого при муміфікації також мало дещо інший зміст, ніж вважали раніше. Йшлося про те, щоб перетворити тіло на “божественну статую”. До того ж на кришках саркофагу зображувалися подоби померлих. Ця маска зображала ідеалізований образ “божественного” покійника.

Як повідомляло раніше BitukMedia, польські дослідники за допомогою сучасних технологій відновили обличчя мумії, відомої під ім’ям “Таємнича леді”. Йдеться про єдину у світі вагітну забальзамовану жінку. Припускають, що вона померла 2000 років тому на 28-му тижні вагітності. Тепер можна роздивитись її обличчя.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі