Субота, 27 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Відновлено обличчя єдиної у світі вагітної мумії

Важливо

Польські дослідники за допомогою сучасних технологій відновили обличчя мумії, відомої під ім’ям “Таємнича леді”. Йдеться про єдину у світі вагітну забальзамовану жінку. Припускають, що вона померла 2000 років тому на 28-му тижні вагітності. Тепер можна роздивитись її обличчя.

Про це пише Daily Mail.

Цю мумію польські археологи виявили на розкопках ще 1826 року. Унікальне поховання фараонів з гробницями царів та цариць Стародавнього Єгипту відкрили неподалік руїн стародавньої столиці Верхнього Єгипту, міста Фіви. Зараз це  територія сучасного Єгипту, біля Луксора.

Саркофаг з мумією подарували Варшавському університету, а той у 1927 році передав його Національному музею Варшави. Через три роки вченим вдалося розшифрувати написи на вишуканому саркофазі. Відтоді відвідувачам казали, що це мумія жерця богів Гора та Тота на ім’я Хор-Джехуті.

Довгий час вчені були переконані, що це чоловік. Перевірити, чи відповідає вміст саркофагу написам, тоді було неможливо. Просто технологій, які б дозволили обстежити мумію, не пошкодивши її, тоді ще не існувало. Лише 2016-го експонату провели першу комп’ютерну томографію. І тут вчених чекав сюрприз! Виявилося, що у мумії тонкий і витончений скелет, довге кучеряве волосся, жодних натяків на чоловічі статеві органи, проте є груди.

Раніше вважалося, що мумія є останками жерця Хор-Джехуті, поки в 2016 році не виявили, що це забальзамована жінка. Фото – S.Szilke

А найголовніше: на знімках дослідники чітко розгледіли в животі жінки маленьку ніжку, а потім і крихітний череп. Так стало відомо, що померла мешканка Фів була приблизно на сьомому місяці вагітності.

І от тепер вчені разом із судмедекспертами вирішили з’ясувати, як могла виглядати «таємнича дама» – так назвали мумію у музеї. Це вдалося зробити завдяки черепу, що добре зберігся. Молода жінка виявилася дуже привабливою.

Фото – Warsaw Mummy Project

“Це не точний портрет, але череп, як і багато інших анатомічних частин тіла, унікальний. По ньому можна судити про форми та пропорції обличчя”, – розповіла Шанталь Мілані, судовий антрополог, учасник Варшавського проекту “Мумія”. За її словами, ще одним важливим елементом є реконструкція товщини м’яких тканин. Для цього вчені використовують статистичні дані для різних груп населення у всьому світі.

Другу версію реконструкції презентував художник-криміналіст Х’ю Моррісон. За його версією, єгиптянка мала такий вигляд.

Фото – Warsaw Mummy Project/Hew Morrison

Такі реконструкції вчені роблять не з цікавості. Як пояснив археолог, член Польської академії наук, доктор Войцех Ейсмонд, для стародавніх єгиптян було дуже важливо після смерті зберегти зовнішню схожість із живою людиною, щоб не втратити її душу та особистість.

“З одного боку, ми “олюднюємо” наукові дані, щоб відвідувачі музеїв пам’ятали: мумії — це не просто експонати, а живі люди, в житті яких були свої радості та драми. З іншого боку, виконуємо бажання цих людей не залишитися анонімними та забутими”, — сказав Войцех Ейсмонд.

Вважається, що ця мумія є першим забальзамованим зразком, який, як відомо, містить плід, і зараз вона виставлена в Національному музеї у Варшаві. Фото – Hew Morrison

Як повідомляло раніше BitukMedia, Міжнародна група вчених дослідила останки давніх індіанців. Йдеться про мумії, які піддали 3D-томографії. І тепер відомі причини смерті кожного з трьох. Двоє з них, як виявилось, були жорстоко вбиті.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі